‘Zuiden heeft nood aan ambitieus natuur- en landbouwbeleid’
Samen met meer dan 100 milieu-, wetenschappelijke en sociale organisaties, evenals boeren, vakbonden en kerkelijke groeperingen, stuurt Broederlijk Delen een dringende oproep naar Ursala Von der leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. De oproep komt er in het vooruitzicht van de stemming op 15 juni over de veelbesproken Natuurherstelwet in de commissie leefmilieu van het Europees Parlement. De organisaties vragen om de milieu- en landbouwaspecten van de Europese Green Deal te blijven verdedigen en niet in te gaan op de pogingen van haar partijgenoten van de Europese Volkspartij, tevens de grootste fractie in het Europees Parlement, om de noodzakelijke transitie af te zwakken:
Verzwak deze Europese Green Deal niet. De milieu- en landbouwaspecten ervan zijn cruciaal voor de noodzakelijke transitie.
Patricia Verbauwhede, beleidsmedewerker voedselsystemen bij Broederlijk Delen, verwijst naar het lobbywerk van de agro-industrie. Daarbij wordt geprobeerd om een ongefundeerd schrikbeeld van voedselschaarste op te hangen, met lege borden in Europa en honger in het globale Zuiden: Het huidige Europese landbouwbeleid houdt vooral een intensieve vee-industrie in stand met een fenomenaal pak subsidies. Die sponsoren een landbouwmodel dat de bodem, de biodiversiteit en het klimaat aantast, ook buiten Europa. In het globale Zuiden hakt de agro-industrie bossen om, en vernietigen ze bodems en ecosystemen om ons te voorzien van goedkoop veevoeder. Er is een grondige verandering van ons voedselsysteem nodig. Een transitie die boeren terug in het hart van het voedselsysteem zet.
Landbouw mag niet langer gezien worden in termen van groeiende productie en export. De tijd is aangebroken om te bouwen aan een duurzaam Europees voedselsysteem, waarin gezonde mensen, gezonde samenlevingen en een gezonde planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, aldus nog Patricia Verbauwhede.
Bron: Broederlijk Delen