Zuster André gevierd als deken van de mensheid

Na het overlijden van de Japanse Kane Tanaka, werd zuster André gisteren in het theehuis van haar rusthuis gevierd als oudste mens ter wereld.
28/04/2022 - 11:59
Sœur André overleefde twee wereldoorlogen en corona
Sœur André overleefde twee wereldoorlogen en corona © VaticanNews

De burgemeester van Toulon kwam gisteren met chocolade en zoetigheden langs in het rusthuis Sainte-Catherine-Labouré in Toulon om er Soeur André te vieren als nieuwe deken van de mensheid. De zuster werd op 11 februari 1904 geboren als Lucile Randon in Alès, in het zuiden van Frankrijk. Sinds het overlijden van de Japanse Kane Tanaka op 119-jarige leeftijd is zij nu de oudste mens ter wereld. Gisteren vertelde zij dat haar zorg voor anderen en haar geloof haar op de been houden, aangezien ze nu rolstoelgebonden en blind is. Zij bleef overigens tot op haar 108ste aan het werk. 

Haar dagelijkse leven wordt naar eigen zeggen gekenmerkt door gebed, maaltijden en bezoeken van andere bewoners of medewerkers. De verzorgster brengt haar elke dag naar de kapel van het rusthuis om er de eucharistieviering bij te wonen. Vorig jaar overleefde zij zonder noemenswaardige moeite een coronabesmetting. Ik denk dat God mij vergeten is, gaf zij wel vaker met de glimlach aan als de belangrijkste reden voor haar gevorderde leeftijd. Maar ze voegde wel eraan toe dat het niet altijd aangenaam is om oud te zijn, want ik vond het leuk om voor anderen te zorgen en de kinderen te laten dansen. Vandaag kan ik dat niet meer. 

Het Guinness Book moet haar nog officieel erkennen als deken van de mensheid. Maar volgens Laurent Toussaint, de Franse specialist in levensduurgegevens die met het Nationale Instituut voor Demografische Studies (INED) deelneemt aan de internationale IDL-database, bestaat daarover weinig twijfel. Zuster André wordt inderdaad de oudste. Ruimschoots zelfs, omdat de derde, een Poolse vrouw, 115 jaar oud is.

Bron: L’Eveil