Zuster verovert even Falconplein
Jongeren die gepassioneerd zijn door de geschiedenis hebben eind vorige week op het Falconplein in Antwerpen een portret van een zuster geplaatst. De afbeelding van de vrouwelijke religieuze staat aan de kant van waar ooit het klooster stond. Aan de kant van het Schipperskwartier, staat een naakte vrouw afgebeeld. Het Antwerpse plein, omwille van de vele intussen verdwenen Russische namaakwinkels beter bekend als het Rode Plein, is berucht tot ver buiten de stadsgrenzen. Het is de toegangspoort tot de rosse buurt en is ook berucht om zijn lawaai en de criminaliteit.
Met hun opmerkelijke actie wilden de jongeren de beeldvorming en het slechte imago van het plein doorbreken. Ooit had het plein nationale roem en het kan terugblikken op een rijke geschiedenis. De afbeelding van de vrouwelijke religieuze herinnert aan de onbekende kloostergeschiedenis van de heilige Ursula en de 11.000 maagden. Tien jaar geleden kwamen er tijdens de opgravingen voor een ondergrondse parkeergarage restanten van een klooster aan het licht.
Het klooster voor jonge dochters en weduwen werd in 1350 door Falco de Lampagne gesticht. De directeur van de Antwerpse Hertogelijke Munt stierf enkele jaren later en liet de kloosterzusters, bekend als de Falcontinnen, met een hoop schulden achter. De zusters moesten zelfs voor een periode naar de binnenstad verhuizen. In 1784 werd het klooster door de Oostenrijkse keizer Jozef II definitief gesloten en in 1792 omgevormd tot militair hospitaal. Napoleon vormde het pand om tot kazerne. Het gebouw werd in 1941 gesloopt.
Bron: ATV/Gazet van Antwerpen