Zusters getuigen over Russische wreedheden

Missionarissen van Naastenliefde, die vluchtelingen opvangen aan de grens met Polen, horen bijna dagelijks verhalen over Russische gruweldaden.
29/04/2022 - 15:37
Zuster Ligy Payyappilly van de Missionarissen van Naastenliefde
Zuster Ligy Payyappilly van de Missionarissen van Naastenliefde © YouTube

De in India geboren zuster Ligy Payyappilly, moeder-overste van het klooster van de missionarissen van Naastenliefde inMukachevo (Oekraïne), vertelt over de onthutsende getuigenissen die haar zusters te horen krijgen over de wreedheden die door Russische soldaten zijn begaan. Het klooster ligt niet zover van de grens met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Sinds het uitbreken van het conflict is hun klooster een tijdelijk opvangcentrum en doorgangspunt voor vluchtelingen.

Modern Golgotha

Zuster Payyappilly vertelt over de getuigenissen die zij en haar zusters bijna dagelijks horen van jonge vrouwen, meisjes en andere vluchtelingen. Wij ontmoeten veel moeders die rouwen om hun kinderen, net zoals Maria leed onder het kruis van haar geliefde Zoon. Ik ben er zeker van dat de Oekraïense moeders kunnen rekenen op de voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw. Zij begrijpt immers de pijn van deze moeders. Voor Oekraïne geldt: hoe langer deze oorlog voortduurt, hoe meer onschuldige mensen sterven, vooral vrouwen en kinderen. Wij zijn hier getuige van zoveel wreedheid. Vandaag ligt Golgotha echt in Oekraïne.

Verkrachting als oorlogswapen

Onschuldigen worden afgeslacht, vertelt zr. Ligy. Geen enkele beschaving kan dit goedkeuren. Meisjes van nauwelijks 9 tot 11 jaar zijn door Russische soldaten verkracht. Een moeder werd gemarteld en vermoord in het bijzijn van haar 6-jarige zoon. Onschuldige mannen zijn doodgeschoten. Het bloed van onschuldigen vloeit overal. Is dat oorlog? Onschuldige mannen doodschieten, jonge vrouwen en moeders verkrachten in het bijzijn van hun kinderen, en de zwangere vrouwen brutaal verwonden? Hoe kunnen deze mensen zo wreed worden?

Bron: Crux/CNS