Zusters Heilig Hart van Montmartre klagen machtsmisbruik aan

Benedictinessen van het Heilig Hart van Montmartre willen dat een commissie de mistoestanden uit het verleden in kaart brengt.
05/05/2023 - 14:01
De H. Hartbasiliek van Montmartre
De H. Hartbasiliek van Montmartre © Wikipedia

Een groep benedictinessen van het Heilig Hart van Montmartre en elf oud-zusters die de religieuze congregatie hebben verlaten, dringen in een gezamenlijke verklaring aan op de oprichting van een onafhankelijke en multidisciplinaire commissie die alle misstanden bij hun congregatie uit het verleden onderzoekt en eventueel een vorm van herstel mogelijk maakt. 

De zusters klagen onder meer over misbruik van macht en gezag, gedwongen scheiding van hun familie en geestelijke raadgevers, moreel en fysiek geweld, leugens, vernedering, laster en een klimaat van angst en manipulatie. Deze misstanden resulteerden in het vertrek van verschillende zusters in vaak erg pijnlijke omstandigheden. De gezamenlijke verklaring is ook gepubliceerd op de website van de congregatie. 

De benedictinessen van het Heilig Hart van Montmartre in Frankrijk tellen vandaag nog 95 zusters, van wie er tien verblijven in het klooster van de congregatie in de schaduw van de Sacré-Coeur in Montmartre in Parijs.

Bron: Le Point