Zusters salvatorianessen kiezen Colombiaanse overste

De Colombiaanse zuster Moreno Rodriguez, die al lid was van het kapittel, is in Rome verkozen tot nieuwe algemene overste van de congregatie.
28/11/2018 - 13:46

De zusters salvatorianessen hebben op hun algemene kapittel in Rome hun Colombiaanse medezuster Maria Yaneth Moreno Rodriguez tot 10de algemene overste verkozen. Zij volgt de Oostenrijkse salvatorianesse Edith Bramberger op, die sinds 2013 aan het hoofd stond van de congregatie. De nieuwe generale overste werd in 2011 verkozen tot algemene overste van de salvatorianessen in haar land. Sinds 2012 maakt zij deel uit van het algemene kapittel van de congregatie wereldwijd.

Maria Yaneth Moreno Rodriguez werd in 1964 geboren. In 1985 legde zij haar eeuwige geloften af. Na haar opleiding als ziekenzuster, studeerde zij sociologie en behaalde een master in Interculturele Wetenschappen. Zij zette zich 20 jaar lang in voor de inheemse en Afro-Colombiaanse bevolking in de staat Chocó. Daarna kreeg zij van de Colombiaanse bisschoppenconferentie de opdracht om de mensenrechten in haar land op te volgen.  Ze werde een onverschrokken pleitbezorger voor gerechtigheid en vrede in Colombia.   

De congregatie van de zusters salvatorianessen werd gesticht door de Duitse priester Johann Baptist Jordan (1848-1918). Tijdens zijn verblijf in het Nabije-Oosten groeide de droom om een universele beweging, van priesters en leken, mannen en vrouwen, op te richten voor de verspreiding van het geloof. In 1881 richtte hij in Rome het Apostolische Leergezelschap op en in maart 1883 legde hij zijn geloften af. Hij vormde zijn stichting om tot een religieuze congregatie, met een eerste orde voor mannen en een tweede orde voor vrouwen.

Wereldwijd zijn er vandaag 1.100 zusters salvatorianessen in vestigingen in 28 landen. Vlaanderen telt een klooster met 13 zusters: in Ekkelgaarden 15 in Hasselt. De congregatie maakt zich vooral verdienstelijk in deverkondiging van het geloof. Wereldwijd zijn de zusters ook sterk betrokken in de strijd tegen de mensenhandel en de opvang van de slachtoffers ervan.

Bron: Kathpress.at

Lees meer over de zusters salvatorianessen in ons land.