Zusters verlaten na 134 jaar Beauraing

De zusters van de Christelijke Leer van Nancy waren al meer dan een eeuw in het Waalse Mariaheiligdom actief.
14/10/2023 - 14:35
De rector van Beauraing met de zusters
De rector van Beauraing met de zusters © Cathobel

Tijdens een eucharistie onder leiding van bisschop Pierre Warin van Namen werd afgelopen zondag in het bedevaartsoord Beauraing afscheid genomen van de laatste zusters van de Christelijke Leer van Nancy. De zustercongregatie verlaat na 134 jaar het Waalse Mariaheiligdom. 

Het afscheid was heel emotioneel, door de sterke band van de zusters met het bedevaartgebeuren. Doorheen de jaren waakten de zusters over de pelgrims die in Beauraing kwamen bidden. Maar de laatste jaren bleven er nog maar 4 zusters over. De afscheidseucharistie werd ook bijgewoond door Vietnamese zusters van het Onbevlekt Hart. Zij zijn momenteel met drie zusters in het heiligdom actief. Maar tegen de opening van het bedevaartseizoen op 1 mei volgen er nog meer zusters van hun congregatie.

Kanunnik Joël Rochette, de rector van het Heiligdom, vertelde bij het afscheid van de zusters van Nancy dat er een bladzijde van de geschiedenis van het Mariaheiligdom wordt omgeslagen. ‘Tal van zusters hebben zich hier in Beauraing in het onderwijs voor de kinderen ingezet. Maar zij ontfermden zich ook over de pelgrims. Ik wens hen allen een mooie toekomst.’ Bisschop Warin van Namen huldigde de zusters voor hun leven ‘verankerd in God en dicht bij de mensen’. Hij pleitte ervoor om zichtbaar te blijven, maar zonder arrogantie. ‘Want ook Jezus was altijd nederig. Laat ons met zachtmoedigheid en respect getuigen van de hoop die in ons leeft. Dank aan de zusters van de Christelijke Leer voor 134 jaar apostolische aanwezigheid in Beauraing. Bedankt voor jullie enthousiaste ontvangst van de Maagd met het Hart van Goud in jullie tuin, sinds 29 november 1932! Bedankt voor de gastvrijheid die jullie aan duizenden pelgrims hebben geboden in het onthaalhuis.’

De keramist Stéphane Terlinden had voor elk van hen een beeldje van Maria met het Hart van Goud gemaakt, dat hen bij hun afscheid werd geschonken opdat het een bijzondere plaatsje ken krijgen in hun nieuwe woonruimte. Zuster Miriam keert nu terug naar haar geboorteland Chili. Zuster Bénédicte keert terug naar het Groothertogdom Luxemburg. De twee andere zusters gaan wonen in Pondrôme.  

Bron: Cathobel