Zusters veroordelen seksueel, verbaal en emotioneel geweld

De oversten van vrouwelijke religieuzen uit de hele wereld spreken hun engagement uit voor de slachtoffers van elke vorm van geweld wereldwijd.
26/11/2018 - 15:52

Hogere oversten van de Internationale Unie van Vrouwelijke Religieuzen (UISG) hebben afgelopen vrijdag in een gemeenschappelijke verklaring elke vorm van seksueel, verbaal en emotioneel geweld en misbruik van macht in Kerk en samenleving streng veroordeeld. De moeder-oversten ondersteunen de vrouwen en mannen die de moed hebben om misstanden bij de bevoegde overheden aan de kaak te stellen. Zij verwerpen de cultuur van stilte en geheimhouding die decennialang rond misbruik in de Kerk en daarbuiten heeft geheerst.

De UISG overkoepelt 500.000 zusters in meer dan honderd landen.

Patricia Murray, de secretaris-generaal van de UISG, onderstreept dat ook heel wat vrouwelijke religieuzen, onder meer in landen als India, ook vandaag nog het slachtoffer zijn van vele vormen van misbruik. Slachtoffers kunnen zich rechtsreeks tot de UISG wenden als hun eigen kloosterorde of religieuze congregatie weigert om de klacht op te volgen. Wij zullen luisteren en de persoon in kwestie opnieuw moed geven. Als oversten van vrouwelijke religieuzen zullen wij ons inzetten om gerechtigheid te eisen en bij te dragen tot de preventie van elke vorm van geweld en machtsmisbruik.

Bron: La Croix