Zusters vervolgen Smith & Wesson voor verkoop aanvalswapens

Met het proces hopen de katholieke zusters om de verkoop van semiautomatische AR-15-aanvalsgeweren een halt toe te roepen.
07/12/2023 - 15:21
Het semiautomatische aanvalswapen AR-15
Het semiautomatische aanvalswapen AR-15 © Wikipedia

Een groep vrouwelijke religieuzen van diverse katholieke orden en congregaties zijn in Nevada (VS) een rechtszaak gestart tegen de bekende Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson. Met het proces willen zij de wapenproducent dwingen om de verkoop en marketing van bepaalde AR-15-geweren in de Verenigde Staten te stoppen. 

Het proces gebeurt op basis van een speciale juridische procedure waarbij raden van bestuur aansprakelijk worden gesteld voor schending van hun plichten tegenover aandeelhouders. Volgens Jeffrey Norton, een advocaat van de zusters, heeft de top van Smith & Wesson de juridische risico's van het maken van aanvalsgeweren genegeerd. Er zou ook nalatig gereageerd zijn op rechtszaken over massale schietpartijen.

De AR-15 is een semiautomatisch geweer, dat berucht is omdat het werd gebruikt tijdens verschillende dodelijke schietpartijen in de VS, waaronder verschillende in scholen. Halfautomatisch betekent dat het geweer bij ieder schot automatisch wordt geladen, tot het magazijn leeg is.

In 2017 waren er 15 miljoen AR-15's verspreid bij Amerikaanse gezinnen. Volgens de Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA (National Rifle Association) hebben Amerikanen het recht om zich te verdedigen. De zusters die het proces hebben aangespannen, zeggen dan weer dat dergelijke wapens geen ander doel kunnen hebben dan massamoorden.

Bron: New York Post/Reuters