Zware straffen voor christenen in Iran

Het Revolutionaire Hof in het Iraanse Karaj heeft drie christenen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.
02/07/2021 - 09:00

Drie Iraanse christenen hebben zware straffen gekregen op basis van een recent goedgekeurd wet. Die wet criminaliseert zowel sektarische activiteiten als elke afwijkende opvoeding of propaganda die in strijd is met de heilige Koran. De drie mannen hadden zich eerder tot het christendom bekeerd en werden lid van de protestantse Kerk van Iran.

Volgens verschillende media en mensenrechtenorganisaties zoals Christian Solidarity Worldwide (CSW) roept het vonnis vragen op over de godsdienstvrijheid en de vervolging van bekeerlingen onder de voormalige opperrechter Ebrahim Raisi, die in juni zoals verwacht de presidentsverkiezingen  heeft gewonnen.

Op 26 juni werden Amin Khaki, Milad Goudarzi en Alireza Nourmohammadi veroordeeld voor propaganda tegen het islamitische regime.  De Revolutionaire Rechtbank in Karaj, in het noorden van Iran, veroordeelde hen tot 5 jaar gevangenisstraf en een boete van 4 miljoen Rial (80,15 euro).

Volgens CSW werd de beschuldigden belet zich door een advocaat te laten bijstaan, ook al was aan alle voorwaarden voldaan.

Mervyn Thomas van CSW: De campagne van intimidatie tegen Iraanse christenen is meedogenloos, zoals deze ongegronde aanklachten tegen deze drie mannen, onder een nieuwe clausule in het wetboek van strafrecht, aantonen. Wij vragen de vrijspraak van deze onschuldige mannen en we herhalen onze oproep voor de intrekking van wetten en artikelen die minderheden viseren. We vragen de Iraanse overheid om alle gevangenen vrij te laten die worden vastgehouden vanwege hun religie of overtuiging, en een einde te maken aan de meedogenloze campagne van intimidatie van christenen en andere religieuze minderheden via het gerechtelijke apparaat.

Bron: CSW