Zwitserland: 9 priesters van bekende abdij pleegden misbruik

De abdij van Saint-Maurice wordt beschouwd als het oudste nog bestaande klooster in het Westen.
22/11/2023 - 09:00
De Abdij van Saint-Maurice
De Abdij van Saint-Maurice © Abbaye de Saint-Maurice

Volgens een onderzoek van de Zwitserse openbare omroep RTS hebben negen priesters van de abdij van de reguliere kanunniken van Saint-Maurice (Augustijner koorheren) zich tijdens de periode van 1995 tot 2005 schuldig gemaakt aan misbruik. In september nog kreeg de abdij een nieuwe prior, nadat de vorige werd beschuldigd van misbruik. Nu wordt ook de nieuwe prior ervan beschuldigd dat hij een novice heeft misbruikt. Volgens RTS waren verschillende koorheren op de hoogte, maar probeerden zij dat in de doofpot te stoppen. De huidige prior werd daarna naar Kazakstan gestuurd en keerde in 2015 terug naar zijn abdij in Zwitserland. De novice nam daarop zelf contact met het Vaticaan, waarop Rome de abt van de abdij van Solesmes als visitator naar de abdij stuurde. 

Het misbruik gebeurde zowel in de abdij zelf, in het internaat en in de school die met de abdij is verbonden. De overheid van het kanton Wallis heeft de vorige prior, die eveneens van misbruik werd beschuldigd, verboden om de abdijschool nog te betreden. Eén priester kreeg een voorwaardelijke straf en werd uit het priesterambt ontzet, een andere werd binnen vijf jaar tweemaal gearresteerd. Pas daarna trad de abdij in actie en werd de geestelijke verboden om nog contact te hebben met kinderen. 

De abt van de abdij, die als bisschop ook zitting heeft in de Zwitserse Bisschoppenconferentie, wordt beschuldigd van het toedekken van het misbruik en een geval van vermeende mishandeling. Bisschop Joseph Bonnemain van Chur is inmiddels belast met een kerkrechterlijk onderzoek. 

Bron: Kipa-Apic/katholisch.de