Zwitserse garde zal stroomstootwapens aankopen

Stroomstootwapens maken vaak een veilige tussenkomst mogelijk, zonder omstaanders in gevaar te brengen.
25/06/2018 - 14:20
De Zwitserse garde tijdens de jaarlijkse legerbedevaart in Lourdes
De Zwitserse garde tijdens de jaarlijkse legerbedevaart in Lourdes © Frans legerbisdom

Urs Breitenmoser, de woordvoerder van de Zwitserse garde, laat weten dat de pauselijke wacht weldra met stroomstootwapens wordt uitgerust. Het stroomstootwapen, ook taser genoemd,  is een wapen dat  sterke elektrische schokken kan toedienen waardoor  de spieren van het lichaam tijdelijk verlamd worden. Het kan gebruikt worden in situaties waarin het gebruik van de wapenstok of vuurwapens niet mogelijk of gewenst is.

Breitenmoser zegt dat de nieuwe wapens onder meer bij patrouilles zullen gebruikt worden. Wij bevinden ons natuurlijk niet in oorlogsgebied. Maar bij potentiële pogingen om te doden, moeten wij passend kunnen reageren. Het heeft geen zin om vuurwapens te gebruiken in mensenmassa’s, zoals tijdens een algemene audiëntie, omdat er dan mogelijk paniek kan ontstaan.

Volgens Italiaanse media zijn sommige Vaticaanse gendarmes overigens al langer met stroomstootwapens uitgerust. Verantwoordelijken blijven het antwoord schuldig op de vraag of deze tasers op langere termijn conventionele vuurwapens vervangen. Maar de veiligheids- en ordediensten van het Vaticaan zijn volgens de Vaticaanse persdienst vastbesloten om de veiligheid van de paus en duizenden pelgrims en bezoekers van het Sint-Pietersplein op de best mogelijke manier te garanderen.

Bron: I.Media/Kathpress.at