Ratels luiden campagneweekend Damiaanactie in
Iedereen kent de passages uit de Bijbel over melaatsen die met een ratel moesten rondlopen en onrein roepen om omstaanders te waarschuwen. Ook in de middeleeuwen maakten leprapatiënten zich kenbaar door het lawaai van een ratel of een bel. Door een gebrek aan kennis en uit angst werd elk contact met leprapatiënten vermeden, wat resulteerde in harde uitsluiting en discriminatie. Wij grijpen hier naar terug om het campagneweekend van Damiaanactie te lanceren. Voor het officiële startschot van de campagne hebben wij scholen uitgenodigd om vandaag lawaai te maken om het gevecht tegen lepra meer aandacht te geven, legt Line Lismont, woordvoerdster van Damiaanactie, uit.
Scholieren verzamelen vrijdagmiddag in Brussel en andere steden in Vlaanderen en Wallonië en maken om 15 uur 1 minuut lang zoveel mogelijk lawaai met ratels en bellen. Daarmee verheffen zij hun stem tegen onverschilligheid, vragen om aandacht voor de armoedeziekte lepra en herinneren er ons aan dat de strijd nog niet is gestreden, zegt Line Lismont.
Volgens Damiaanactie komen er jaarlijks nog 200.000 nieuwe leprapatiënten bij. Dat is aanzienlijk minder dan 50 jaar geleden. Daardoor dreigt de ziekte verwaarloosd te worden, waarschuwt Line Lismont. Met Damiaanactie willen wij ervoor zorgen dat de ziekte niet in de vergetelheid raakt. Bovendien blijft het van groot belang de patiënten snel op te sporen om verlamming en verminking te voorkomen. Bij een vroegtijdige behandeling kunnen de meeste zieken immers in enkele maanden tijd volledig genezen.
Lepra treft niet alleen de patiënt, maar ook zijn familie, want discriminatie en stigma’s zijn niet volledig verdwenen, daarom blijven wij strijden tegen deze armoedeziekte. Line Lismont, Damiaanactie
Tegelijk blijft Damiaanactie strijden tegen tuberculose, die momenteel veel meer schade aanricht. Jaarlijks lopen 8 à 10 miljoen mensen de ziekte op. In 2015 kostte ze het leven aan 1,8 miljoen patiënten. Line Lismont: Ook hier geldt: hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoe hoger de kans op genezing. Om te vermijden dat er resistente stammen opduiken, moeten de patiënten hun behandeling nauwgezet volgen. Ook daar ziet Damiaanactie op toe. Damiaanactie is vanaf dit jaar actief in drie nieuwe landen en gaat de strijd aanbinden met lepra en tuberculose in Senegal en binnenkort ook Nepal. Bovendien zal Damiaanactie optreden tegen tbc en leishmaniasis (zandmugziekte) in Bolivia.