Coördinator Suzanne Nelis: ‘In de Ark mag je zijn wie je bent’
‘De Arkgemeenschap is in de jaren ’70 ontstaan als een leefgemeenschap en werkt tot op vandaag community based. Het kernidee is dat mensen met én zonder een beperking samenleven zoals je in een gezin doet.
Dat is meteen het verschil met een gewone zorginstelling. Hier is het niet de ene partij die voor de andere zorgt, maar zoeken we actief naar een wisselwerking en verbinding met elkaar.
We vertrekken vanuit de dingen die onze gasten wél kunnen, niet vanuit hun beperkingen.
We doen samen boodschappen, iedereen ruimt zelf zijn kamer op en de sfeer in onze huizen lijkt op die van een gewone gezinswoning.’
Warm gevoel
Suzanne werkte voorheen in de profit sector, maar besliste op een gegeven moment om iets te doen waarmee ze een verschil kon maken. ‘Ik kende de Ark niet, maar ben er meteen voor gevallen omdat je hier mag zijn wie je bent. In alle gelederen van de organisatie ervaar ik een warm gevoel dat ik nooit eerder heb gehad op een werkplek.’
En die charme straalt ook af op de vrijwilligers. ‘Alleen al in Antwerpen hebben we een dertigtal vrijwilligers, wat bijna evenveel is als het aantal vaste medewerkers. Net als ik hebben zij hun hart hier verloren. Sommigen komen af en toe eens wandelen, strijken of tuinieren, anderen staan wekelijks mee in de werking.’
In juli 2020 opende Ark Antwerpen een derde huis. ‘Wij noemen dat een foyer, een huis waarin onze gasten samenwonen. Daarnaast hebben we ook studio’s voor de mensen die wat zelfstandiger kunnen leven.
We delen onze foyers bewust divers in, omdat we de verschillen tussen mensen zien als een verrijking.
Daarnaast is onze filosofie pluralistisch en geloven we dat de verbinding tussen lichaam en geest een extra dimensie geeft aan het leven. Wij hebben hier wekelijks een misviering met christelijke insteek, maar even goed verblijft er een joodse persoon bij ons en komt er binnenkort iemand bij met een moslimachtergrond. Welke spirituele saus we er ook over gieten, het belangrijkste is altijd dat iedereen zich goed voelt in onze gemeenschap.’
- Heb je zin gekregen om de handen uit de mouwen te steken? Arkgemeenschap Antwerpen kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, zowel voor langdurige projecten als eenmalige evenementen.
- Ken of ben je iemand met een beperking die graag in de Arkgemeenschap van Antwerpen wil komen wonen? Ook dat kan, want er zijn nog een paar plaatsen vrij (zowel kamers in de foyers als enkele studio’s).
Neem contact op met Suzanne Nelis via directie@arkantwerpen.be of kijk op www.arkantwerpen.be voor meer informatie.
In ons magazine OH GOD! lees je ook het relaas van Ark-medewerker Aniek De Poorter, die na negen jaar het klooster in Brecht verliet om haar leven te wijden aan de Ark.