Na 400 jaar open voor publiek: Sint-Godelieveabdij Brugge
Voor het eerst in bijna 400 jaar opent de Sint-Godelieveabdij in Brugge de poorten. Van 12 augustus tot 12 september kan je die verborgen religieuze parel bezoeken en met projectontwikkelaar Tuin van Heden mee op zoek gaan naar een nieuwe toekomst voor de erfgoedsite in het hart van de stad.
De besloten moestuin van het slotklooster geldt als startpunt van de reflectie. Vandaar ook de naam ‘Tuin van Heden’. Kunstenaars laten hun creativiteit de vrije loop en willen bezoekers voeling doen krijgen met de ziel van de plek. Toerisme Vlaanderen kreeg de site in erfpacht, samen met het tegenovergelegen klooster van de minderbroeders kapucijnen, dat bij het project wordt gevoegd.
Welke initiatieven en activiteiten worden op termijn mogelijk en wenselijk op deze plek? Hoe kan religieus erfgoed een meerwaarde betekenen voor toerisme? En toerisme meerwaarde voor religieus erfgoed? Welke betekenisvolle ervaring kan religieus erfgoed opleveren? Jouw ideeën worden naast die van religieuzen, historici, academici, organisaties, de stad Brugge en ondernemers gelegd.
Om met eerbied voor de rijke historische context van het verleden over een nieuwe toekomst te dromen, moet je weten wie op die plek leefde, welke verhalen eraan verbonden zijn, hoe de omgeving eruitzag en wat de betekenis was voor de omgeving, klinkt het.
Sint-Godelieve en de benedictinessen
Godelieve groeide in de 11de eeuw op in het slot Londesvoorde in het huidige Boulogne. Ze werd uitgehuwelijkt aan Bertolf, zoon van de kasteelheer van Gistel. Haar schoonfamilie zou haar mishandelen, uithongeren, opsluiten en uiteindelijk vermoorden. Haar lichaam gooiden ze in een poel.
Het volk begon haar algauw als heilige te aanroepen. Bertolf, die tot inkeer was gekomen, kreeg uit een tweede huwelijk een blind dochtertje, dat volgens de legende genezen werd met water uit de poel waarin Godelieve was geworpen. Dat versterkte de devotie rond haar figuur. Een monnik schreef haar heiligenleven in de Vita Godeliph en tot op vandaag – al zo’n 600 jaar – gaat er een Godelieveprocessie uit op de eerste zondag na 6 juli, haar feestdag.
Kort na haar heiligverklaring vestigden zich in Gistel kloosterzusters op de toen al drukbezochte grond van de martelplaats. Zij namen de regel van Benedictus aan. In de 16de eeuw plunderden Bosgeuzen de abdij, waarop de zusters een veilig onderkomen zochten in Brugge. In de Boeveriestraat kochten ze een huis met erf, dat zou uitgroeien tot een heuse abdij die tot 2013 bewoond bleef door benedictinessen.
En gesloten voor het publiek. Vandaag is de abdij onbewoond, maar open. En over enkele jaren?
- Van 12 augustus tot en met 12 september is de site gratis te bezoeken, telkens tussen 13 en 18 uur (gesloten op maandag en dinsdag). Meer info: De Tuin van Heden.
- Bekijk op 12 augustus de documentaire met Katelijne Boon op Ecplis TV (Telenet kanaal 51, Proximus kanaal 90, 9.30 uur).