Vrede voor Israël is slechts mogelijk als de bezetting stopt
Niet de Israëlische ambassadeur die bij België op het matje wordt opgeroepen omdat het land internationale verdragen systematisch naast zich neerlegt, elementaire rechten van de Palestijnse bevolking schendt of door de aanhoudende bouw van nederzettingen een oplossing op het terrein en duurzame vrede onmogelijk maakt. Neen, de Israëlische overheid, die eerder al de Midden-Oostenspecialiste Brigitte Herremans het land uitwees, kiest het pad van de confrontatie en intimidatie en roept de Belgische ambassadeur op het matje. Niet omdat ons land internationale verdragen niet zou naleven of op grote schaal de mensensrechten zou schenden. Neen, het zit de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dwars dat premier Charles Michel vertegenwoordigers van twee Israëlische ngo’s heeft ontmoet, die men in eigen land monddood probeert te maken. Een anti-Israëlische daad, luidt het in Jeruzalem.
Aanvallen op critici plaatsen het land bij de staten waar ngo’s vervolgd worden omdat ze opkomen voor mensenrechten. Lieve Herijgers.
Bij de Vlaamse ngo Broederlijk Delen is de verontwaardiging bijzonder groot. De Israëlische regering duldt steeds minder kritiek en richt haar pijlen op kritische ngo’s en mensenrechtenactivisten. Desnoods worden relaties met staten zoals België op de helling gezet wegens hun steun aan kritische ngo’s. Beide organisaties, Breaking the silence en B'Tselem, verzetten zich tegen de kolonisatie van de Palestijnse gebieden. Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen, herinnert eraan dat haar partnerorganisaties al veel langer onder druk staan en geconfronteerd worden met onterechte kritiek en intimidatie. Herijgers looft de Belgische premier omdat die samen met de internationale gemeenschap naar een andere, vredevolle toekomst streeft en de bezetting wil beëindigen.
Lieve Herijgers: Het is bemoedigend dat premier Michel zich kritisch opstelde en zich niet liet intimideren. Die kritische houding is nodig om Israëls straffeloosheid een halt toe te roepen. Israël lapt het internationaal recht niet alleen systematisch aan zijn laars, maar beschouwt het ook als bedreiging. Een duurzame toekomst voor Israel is slechts mogelijk als de bezetting stopt.
Bron: Broederlijk Delen