Monniken en wijn (5): de pater die in Libanon een wijnhuis sticht
Wijn uit Libanon? Jazeker: Libanon is één van de oudste wijngebieden ter wereld. In 1857 stichtten jezuïeten hier het eerste professionele wijnhuis, Chateau Ksara. De meeste wijngaarden bevinden zich in de Bekaavallei, tussen 1975 en 1990 vaak het strijdtoneel in de Libanese burgeroorlog. Met droge zomers en koele nachten is het klimaat er ideaal.
Een opmerkelijk wijnhuis vind je in het Sint-Johannesklooster in het dorp Khenchara. Het klooster werd in 1696 opgericht rond een 12de-eeuwse kerk die is toegewijd aan Johannes de Doper. Al vrij vlug na de oprichting, vanaf 1720, maakte het klooster wijn voor eigen gebruik. Sinds begin deze eeuw is wijn maken een professionele bezigheid en wordt de wijn ook geëxporteerd. Drijvende kracht daarbij is pater Charbel Hajjar.
Studies in Frankrijk
Pater Charbel (in het midden op de foto, met links de eigenaar en rechts een Duitse wijnconsultant) was altijd al nauw betrokken bij de wijnproductie. Toen hij in 2001 naar Parijs trok voor theologische studies, was het niet vreemd dat hij van de gelegenheid gebruik maakte om zich ook in de oenologie te verdiepen. Drie jaar later kwam hij terug naar Libanon met grootse plannen. Hij renoveerde een oude geitenstal tot een wijnfabriekje en produceert sinds 2006 zijn eigen wijn. Samen met een Libanese chirurg en wijnfanaat stampte pater Charbel het wijnhuis Sendiana uit de grond.
Pater Charbel behoort tot de Basiliaanse Congregatie Melkieten van de Heilige Verlosser en leeft dus volgens de regels van Sint-Basilius. ‘De twee pijlers van zijn leer zijn het gebed én hard werken voor gemeenschap. Deze twee heilige opdrachten gaan dan ook hand in hand. Ik bid dagelijks in het klooster en werk hard op de wijngaard ’, zegt pater Charbel in een interview met de Nederlandse wijnhandel Grapedistrict. Het Libanese klimaat noemt hij erg geschikt voor wijnbouw: ‘In Libanon heerst een mediterraan klimaat met zeven maanden zon, zonder ook maar een druppel regen. Ideaal om ziektes en schimmels uit de wijngaarden te weren.’
De wijngaarden liggen tussen 900 en 1.200 meter hoog, zowel aan de kant van de zee, als aan de kant van de drogere Bekaa-vallei. Er is geen irrigatie voorzien. In de lente krijgen de wijngaarden water door smeltende sneeuw, in de zomer door de dauw die volgt op koele nachten. Sendiana betekent ‘eikenboom’ en verwijst naar de eikenbomen die de wijngaarden omzomen.
Oudste drukpers
Wie Khenchara bezoekt, kan twee vliegen in één slag slaan. In het Sint-Johannesklooster vind je ook een klein museum met de eerste drukpers die in het Midden-Oosten werd gebruikt en verschillende waardevolle manuscripten.
Libanon, en in het bijzonder de Bekaavallei kwam lange tijd in het nieuws door spanningen tussen christenen en moslims. ‘Vandaag de dag leven de verschillende religieuze groepen gelukkig in vrede’, zegt pater Charbel nog. ‘De culturele, economische en sociale uitwisselingen tussen de groepen verrijkt het hele land en bevordert de veiligheid en het behoud van vrede. Wij doen er alles aan om spanningen te voorkomen en de vrede te behouden.’