7 quotes uit opmerkelijk interview met paus Franciscus
COPE, het radiostation van de Spaanse bisschoppenconferentie, kreeg de kans om paus Franciscus uitgebreid te interviewen. De paus had het over meer dan alleen zijn gezondheid, al gingen de vragen van Carlos Herrera allereerst daarover. Zeven quotes.
#1 Onkruid vergaat niet
Onkruid vergaat niet en dat geldt ook voor mij, verzekerde paus Franciscus zijn toehoorders. Hoe hij zijn quarantaine doorbracht?
Eerst moest ik wat tot mezelf komen, wat niet gemakkelijk was. Soms houdt een mens zichzelf voor de gek en wil hij dat alles vanzelf gaat. Beetje bij beetje begon ik mijn bezigheden terug te nemen en vandaag leid ik weer een normaal leven.
Vanmorgen had ik de hele ochtend vergaderingen, na de middag opnieuw en ik ben nog steeds bezig.
#2 Boodschap voor Victor Orban
De volgende pausreis gaat naar Slovakije. Mogelijk ontmoet de paus daar ook Hongaars president Victor Orban, met wie hij op vlak van vluchtelingenbeleid fel van mening verschilt. Wat zou hij de president onder vier ogen zeggen als hij de kans kreeg?
Ik loop niet met een script rond. Als ik voor iemand sta, kijk ik hem in de ogen en zeg ik wat er op mijn hart ligt.
Het komt niet eens in me op om op voorhand iets te bedenken voor hypothetische situaties. Ik hou van het concrete. Fantaseren over hypotheses brengt je alleen maar in de war.
#3 Diplomatie in Afghanistan
De paus – en het staatssecretariaat geleid door kardinaal Pietro Parolin – volgen de ontwikkelingen in Afghanistan op de voet. Er zijn al gesprekken geweest met de taliban. Of de paus gelooft dat wraakacties op minderheden voorkomen kunnen worden dankzij diplomatieke gesprekken?
Absoluut! Kardinaal Parolin is de beste diplomaat die ik ken. Hij voegt toe in plaats van af te leiden en zoekt de overeenkomst. Ik weet zeker dat hij helpt of tenminste aanbiedt te helpen.
Mainstream media pikten de quote op die de paus per vergissing toeschreef aan Angela Merkel (maar van Vladimir Poetin komt): Er moet een einde komen aan het onverantwoordelijke beleid om van buitenaf in te grijpen en de democratie in andere landen op te bouwen, waarbij de plaatselijke tradities worden genegeerd.
Uit de mond van de Russische president klinkt zo’n statement verdacht, maar de conclusie van heel wat objectieve waarnemers is dezelfde. Lees: Wat te denken van het Afghanistanbeleid van de Verenigde Staten?
Tekst gaat verder onder de foto.
#4 Evaluatie pausschap
In maart was het 8 jaar geleden dat paus Franciscus aan zijn ambt begon. Of hij tevreden is met het resultaat tot dusver?
Ik had geen eigen plannen of agenda. Vanaf het begin heb geprobeerd om in praktijk te brengen wat wij als kardinalen bespraken in het conclaaf: ‘de volgende paus moet zus en zo.’
Mijn werkschema is ‘Evangelii gaudium’. Daarin heb ik onze ideeën van toen proberen samen te vatten.
#5 Schandalen en hervormingen in het Vaticaan
De laatste grote aardbeving in het Vaticaan betreft het corruptieproces tegen kardinaal Becciu. Hoe kan zoiets in de toekomst vermeden worden?
In de afgelopen drie jaar is justitie onafhankelijker geworden met de technische middelen, opgenomen getuigenverklaringen, nieuwe rechters en een nieuw openbaar ministerie. De zaak Becciu kwam aan het licht door twee meldingen van medewerkers van het Vaticaan die een onregelmatigheid opmerkten.
Om de klokkenluiders aan te moedigen om klacht in te dienen, zette ik mijn handtekening onder die van hen.
Ik ben niet bang voor transparantie of de waarheid. Soms doet ze pijn, en veel, maar de waarheid bevrijdt.
#6 Over de grenzen van de Tridentijnse mis
In juli laatst vaardigde paus Franciscus een omzendbrief uit waarin hij de viering van de Tridentijnse mis (preconciliaire ritus met rug naar het volk en in het Latijn) beperkingen oplegt. Is de paus iemand die graag hard op tafel klopt?
Helemaal niet, ik ben eerder verlegen. De afspraken rond de Tridentijnse mis waren na 10 jaar opnieuw aan een evaluatie toe. Daaruit bleek dat wat ooit toegestaan werd om pastorale redenen voor mensen met nostalgie naar de preconciliaire tijd, in vele gevallen een ideologie geworden is, met priesters die dat tijdperk nooit gekend hebben. Er waren grenzen nodig, zoals de homilie in de taal van de toehoorders. Anders lach je toch met het Woord van God?!
#7 ‘Ik ben een klimaatbekeerling’
In november vindt in Glasgow de volgende klimaattop plaats. Of de paus daar aanwezig zal zijn?
Ik zal eens wat vertellen. In 2007 was het klimaat een belangrijk thema op een bijeenkomst van Latijns-Amerikaanse bisschoppen in Aparecida. Ik vroeg me toen echt af wat dit met het evangelie te maken had. Terug in Buenos Aires begon ik me erin te verdiepen en langzaam drong het tot me door. We spreken over 2007, hé?! Ik ben een klimaatbekeerling, ja.
Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik naar Glasgow, ja. Mijn speech is in ieder geval al klaar.
Bron: Vatican News