Vincentius a Paulo: een verrassend heiligenleven in 12 datums
1576: geboren
Vincent de Paul wordt geboren in het Franse Pouy, dat tegenwoordig Saint-Vincent-de-Paul heet. Heel vaak vind je 1581 als geboortedatum, maar die is onzeker. Het zou betekenen dat hij al op 19-jarige leeftijd tot priester werd gewijd.
1600: priester
Na studies theologie in Toulouse wordt hij tot priester gewijd.
1605: slaaf
Vincent de Paul moet voor een erfenis op reis. Hij keert over water terug vanuit Marseille, maar zijn boot wordt gekaapt door zeerovers. De opvarenden worden gevangen genomen en in Tunis verkocht als slaaf.
1607: bevrijd
Na twee jaar — en twee keer te zijn doorverkocht — kan Vincent de Paul aan de slavernij ontsnappen, naar verluidt nadat hij zijn eigenaar tot het christendom weet te bekeren.
1609: pastoor
Na extra studies in Rome keert hij terug naar Frankrijk. Hij wordt pastoor in Clichy, een voorstad van Parijs.
1613: armoede
Als huiskapelaan in dienst bij een adellijke familie, reist hij door Frankrijk. Zo leert hij de armoede van de plattelandsbevolking kennen. Vincent begint geld voor hen in te zamelen en sticht een vrouwenbeweging die zich inzet voor armen.
1620: volksmissies
Vincent de Paul trekt van dorp tot dorp om gedurende enkele dagen intensief bezig te zijn met de bevolking: hij leest met hen de Bijbel, draagt de mis op, neemt de biecht af, enz – de ‘volksmissies’.
1625: lazaristen
Vincent de Paul sticht de Congregatie der Missie, een van zijn bekendste organisaties. Hun eerste klooster was gevestigd in het voormalige melaatsenhuis Sint-Lazare – de leden van de congregatie worden daarom nog altijd lazaristen genoemd. De lazaristen hadden als voornaamste taak zorg en (religieus) onderricht aan de armen.
1633: Dochters van Liefde
Oprichting van de zustercongregatie Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo. Vincent de Paul sticht die samen met Louise Legras-de-Marillac, ook zij werd later heiligverklaard.
1646: Tunis
Zijn jaren als slaaf vergeet hij uiteraard nooit. Veertig jaar later, in 1646, stuurt hij missionarissen naar Tunis om christenen die als slaaf eigendom zijn van moslims bij te staan.
1660: overlijden
Vincentius sterft op 27 september 1660 in Parijs.
1737: heiligverklaring
Paus Clemens XII verklaart Vincent de Paul (‘Vincentius a Paulo’) heilig. Hij geldt als de beschermheilige van de armen, verwaarloosde jongeren, liefdadigheid, weeshuizen en ziekenhuizen. Na zijn heiligverklaring wordt zijn lichaam opgegraven en in een glazen kist geplaatst in de kerk van de Lazaristen in Parijs.
En later...
In 1833 richten enkele Franse studenten de Sint-Vincentiusvereniging op, een internationale katholieke vereniging van leken die hulpbehoeften bijstaan. De leden leggen zich toe op het uitdelen van kleding en voedsel aan armen. Sint Vincentius a Paulo werd ook de patroonheilige van de Broeders van Liefde, en inspireert nog altijd vele Vincentiusparochies in Vlaanderen.