COP26: Gelovigen overspoelen Glasgow. Doe ook mee!
Laudato Si’ op COP26
2 november om 20.30 uur • Vanuit de Saint George Tronkerk kan je live het evenement Faith in Action for Climate Justice volgen. De petitie Een gezonde planeet, gezonde mensen, gesteund door meer dan 400 katholieke organisaties en met ruim 100.000 handtekeningen, wordt overhandigd aan beleidsmakers.
Concreet vraagt de Laudato Si’-beweging dat de beleidsmakers het eens worden om tegen 2040 alle winning van fossiele brandstoffen te stoppen, ecosystemen te beschermen en te herstellen, en ontwikkelingslanden financieel te steunen bij hun aanpassing aan de klimaatverandering. Teken de petitie.
5 en 6 november • Doe met de gebedswake 24 uur voor het klimaat vanuit de Sint-Aloysiuskerk in Glasgow. 1000den christenen blijven de hele nacht op om te bidden voor het succes van COP26.
Elk uur wordt een gebed rond Gods schepping en ecologische spiritualiteit uitgezonden, en het verhaal van een gemeenschap die getroffen wordt door klimaatverandering. De uitzendingen komen uit landen van over de hele wereld. Registreer je om de wake 24 uur voor het klimaat te volgen.
6 november • Er zijn elke dag manifestaties van Laudato Si’ in Glasgow, maar alles culmineert in de Global Day of Action op zaterdag 6 november. Deelnemers verzamelen zich dan in Kelvingrove Park om een pelgrimstocht te starten naar de Glasgow Green. Deze tocht is niet online te volgen.
10 november om 19 uur • Op woensdag 10 november vindt een panelgesprek plaats op de officiële COP26, geleid door katholieken. Centraal staan de vragen:
- Wat gebeurt er met het klimaat en waarom is COP26 zo belangrijk?
- Wat is er gebeurd op COP26 tot nu toe en wat zijn de belangrijkste eisen van de Kerk?
- Hoe kunnen we de zorg voor de schepping verankeren in ons katholieke geloof?
- Wat is de volgende stap voor katholieke betrokkenheid en actie?
Dit panelgesprek kan je ook weer live volgen. Houd het YouTubekanaal van Laudato Si Movement in de gaten.
Paus Franciscus op BBC
Op 29 oktober sprak paus Franciscus de kijkers van de BBC toe over het klimaat en corona. Beluister zijn boodschap. Onder de video vind je de vertaling (met dank aan Nikolaas Sintobin).
Vertaling boodschap paus Franciscus
Beste BBC luisteraars, goedemorgen!
Klimaatverandering en de Covid-19 pandemie hebben onze grote kwetsbaarheid blootgelegd en talloze twijfels en zorgen opgeroepen over onze economische systemen en de manier waarop we onze samenleving organiseren.
We hebben ons gevoel van veiligheid verloren en ervaren een gevoel van machteloosheid en verlies van controle over ons leven.
We worden steeds brozer en zelfs angstiger en raken verstrikt in een opeenvolging van crises op het gebied van de gezondheidszorg, het milieu, de voedselvoorziening en de economie, om nog maar te zwijgen van de sociale, humanitaire en ethische crises. Al deze crises zijn diep met elkaar verbonden. Zij voorspellen ook een 'perfecte storm' die de banden zou kunnen verbreken die onze samenleving bijeenhouden binnen het grotere geschenk van Gods schepping.
Elke crisis vereist visie, het vermogen om plannen te formuleren en deze snel in daden om te zetten, om de toekomst van de wereld, ons gemeenschappelijk huis, opnieuw te overdenken en om ons gemeenschappelijk doel te heroverwegen.
Deze crisissen nopen ons tot het nemen van beslissingen, radicale beslissingen die niet altijd gemakkelijk zijn. Tegelijkertijd bieden moeilijke momenten als deze ook kansen, kansen die we niet mogen laten liggen.
We kunnen deze crises het hoofd bieden door ons terug te trekken in isolationisme, protectionisme en uitbuiting. Of we kunnen er een echte kans op verandering in zien, een echt moment van bekering, en niet alleen in spirituele zin.
Alleen deze laatste benadering kan ons naar een helderder horizon leiden. Maar zij kan alleen worden nagestreefd door een hernieuwd besef van gedeelde verantwoordelijkheid voor onze wereld, en een effectieve solidariteit die gebaseerd is op rechtvaardigheid, een besef van onze gemeenschappelijke bestemming en een erkenning van de eenheid van onze menselijke familie in Gods plan voor de wereld.
Dit alles vormt een immense culturele uitdaging. Het betekent prioriteit geven aan het algemeen welzijn, en het vraagt om een verandering van perspectief, een nieuwe zienswijze, waarin de waardigheid van ieder mens, nu en in de toekomst, onze manier van denken en handelen zal leiden.
De belangrijkste les die we uit deze crises kunnen trekken, is dat we samen moeten bouwen, zodat er geen grenzen, barrières of politieke muren meer zijn waarachter we ons kunnen verschuilen. Zoals we allemaal weten, komen we nooit alleen uit een crisis, zonder anderen.
Enkele dagen geleden, op 4 oktober, had ik een ontmoeting met religieuze leiders en wetenschappers om een gezamenlijke oproep te ondertekenen waarin wij onszelf en onze politieke leiders opriepen om op een meer verantwoordelijke en consequente manier te handelen. Ik was onder de indruk van een uitspraak van een van de wetenschappers die op die bijeenkomst aanwezig waren. Hij zei tegen ons: Als het zo doorgaat, zal mijn kleindochter over vijftig jaar in een onleefbare wereld moeten leven. Dat mogen wij niet laten gebeuren!
Het is van essentieel belang dat ieder van ons zich inzet voor deze dringende koerswijziging, gesteund door ons eigen geloof en onze eigen spiritualiteit.
In de gezamenlijke oproep hebben wij gesproken over de noodzaak om op verantwoorde wijze te werken aan een cultuur van zorg voor ons gemeenschappelijk huis, maar ook voor onszelf, en over de noodzaak om onvermoeibaar te werken aan het wegnemen van 'de kiemen van conflicten: hebzucht, onverschilligheid, onwetendheid, angst, onrechtvaardigheid, onveiligheid en geweld'.
De mensheid heeft nog nooit zoveel middelen tot haar beschikking gehad om dit doel te bereiken. De politieke besluitvormers die tijdens COP26 in Glasgow bijeen zullen komen, worden dringend opgeroepen om doeltreffende antwoorden te geven op de huidige ecologische crisis en op die manier concrete hoop te bieden aan toekomstige generaties. En het is de moeite waard te herhalen dat ieder van ons - wie en waar we ook zijn - zijn eigen rol kan spelen in het veranderen van onze collectieve reactie op de ongekende dreiging van klimaatverandering en de aantasting van ons gemeenschappelijk huis.
Paus Franciscus
Vertaling: Nikolaas Sintobin, ‘In alle dingen’