Wat doet team Bedevaarten met schop in de hand in Trooz?
In de kerk van het Grootseminarie in Brugge kijkt een levensgrote beer uit over massa’s huisraad, linnen en droge voeding. Genoeg om 5 vrachtwagens te vullen. En dat is precies wat Luc Verbrugge van plan is – als corona het toelaat – eind januari. Bestemming: Trooz, een gemeente van 8.000 inwoners op enkele km van Luik. Half juli trad de Vesder er uit haar oevers en stroomde dwars door de huizen. De ravage was enorm.
En dat is ze nog steeds. Tot op vandaag lijken de lokale overheden niet bij machte om de nodige hulp te organiseren. Het puin werd geruimd door vrijwilligers, zoals het team van Luc Verbrugge, verantwoordelijke van de dienst Bedevaarten Bisdom Brugge. In augustus kwamen ze voor het eerst helpen, 40 paar helpende handen. De gemeente had gevraagd om het sportcentrum te ‘poetsen’.
Dat was niet echt het juiste woord, herinnert Luc zich. Hun borstels, trekkers en dweilen konden ze weer opbergen. Het slijk lag 30 cm hoog. Overal lagen brokstukken. Je kon zo zien waar de kolkende rivier zich doorheen geslingerd had. Een maand later kwam het team terug, nu met 70 vrijwilligers, zwaar materieel en concrete klussen bij mensen thuis. Ook in het sportcentrum kon nu het slijk weggeschept worden.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Troost voor Trooz
Echt schrijnend vond Luc de sociale woonwijk naast het sportcentrum, ook volledig verwoest. Een man vertelde dat hij, gewaarschuwd door een hels lawaai, nog juist een flesje water en zijn telefoon kon vinden, alvorens naar het dak te vluchten en de rivier te zien inbeuken. De bewoners waren niet alleen hun schaarse bezittingen kwijt, maar ook alle bijstand, want het plaatselijke OCMW was evenzeer zwaar getroffen.
In november laatst startte ‘Troost voor Trooz’ een inzamelactie. Op 22 verzamelpunten werd een massa spullen binnengebracht. Haast alle parochies deden mee. Vanaf 12 december werd alles opgehaald en ondergebracht in de kerk van het Grootseminarie in Brugge.
Tekst gaat verder onder de foto.
Lichtpuntjes
Inmiddels staan de goederen netjes gesorteerd op palletten, klaar om ingeladen te worden. Toen Het Laatste Nieuws eind december berichtte over de actie, reageerden 3 transportfirma’s met de hartverwarmende boodschap dat ze het vervoer gratis wilden doen. Het inmiddels kraaknette sportcentrum wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een overdekte markt. Alle getroffenen uit Trooz en omgeving kunnen gratis uitzoeken wat ze nodig hebben.
Luc Verbrugge blikt tevreden terug:
De gele hesjes met logo van de bedevaarten, tussen al dat puin, waren letterlijke en figuurlijke lichtpuntjes.
De inwoners van Trooz waren ook zó dankbaar. Ik ben blij dat we ons op die manier als kerk konden tonen.
Bedevaart van het leven
Je denkt misschien: dit is toch geen taak voor de dienst Bedevaarten van een bisdom?, raadt Luc. Tja, het zit inderdaad niet in mijn takenpakket als verantwoordelijke. Maar een bedevaart hoeft niet altijd naar een religieuze pleisterplek als Lourdes te gaan. Er bestaat ook zoiets als de bedevaart van het leven.
Het leven zelf is een bedevaart en komt voorbij lijden dat geheeld wil worden.
Wat overigens niet wil zeggen dat er alleen christenen zitten in ons team. Voor mij is dit dan ook de weg voorwaarts voor een kerk in krimp. Geen kramp, maar solidariteit!