De naam van de storm
Nog geen maand geleden raasde er een storm over ons land. Of beter: een reeks van stormen, de ene al wat heviger dan de andere. Ze kregen allemaal een naam, telkens met de volgende letter van het alfabet. De laatste heette ‘Franklin’.
‘Yes, ze zijn al bij de ‘F’’, juichte kleinzoon. Zijn naam begint met een ‘M’ en hij hoopt al een poos op een storm die zijn naam draagt. Dat zou betekenen dat zijn naam herhaaldelijk genoemd zou worden in nieuwsberichten en krantenartikels. Voorlopig wordt zijn geduld nog op de proef gesteld, maar wie weet wat de toekomst nog brengt.
Inmiddels raast er een heel andere storm over de wereld.
Een storm van verwoesting en vernieling, van doden en gewonden, van vluchtelingen die elders een veilige plek zoeken.
Die storm heeft niet eens een naam gekregen. Hij kwam ook zo snel na die vorige storm, waarin een virus wereldwijd mensen ziek maakte, doodde of isoleerde.
Ook in de Bijbel gaat het weleens over stormen en over waar je dan best je huis kunt bouwen. Niet op het zand, want dat zal wegspoelen en dan stort je huis in elkaar.
Je bouwt het beter op een stevige rots, zodat het tegen de storm bestand is.
Veel mensen voelen tegenwoordig zich alsof de grond onder hun voeten wegspoelt. Ze springen van de ene zandbank naar de andere. Waar is dat stuk rots waarop ze dachten te staan? Soms zie je het even niet meer of lijkt het voorgoed in de dieperik verdwenen.
Gelukkig kun je je ook meestal vasthouden aan wie er naast je staat. En aan alles en iedereen waar je diep in je hart op vertrouwt.
Zo duikt er af en toe toch weer een stevige richel op. Een rotswand waar je met je rug tegenaan kunt leunen. Als veel onzeker wordt, is het opeens heel duidelijk dat je met open uitgestoken handen niets verkeerds kunt doen. Elk op onze eigen manier.
Een golf van meeleven en hartelijkheid.
Misschien moeten we eens beginnen met die golven van solidariteit namen te geven. Hopelijk hebben we aan één alfabet niet genoeg.