Solidariteit met alleenstaande moeders voor Vrouwendag
Naar aanleiding van de internationale vrouwendag hebben de Vrouwenraad samen met Staatssecretaris Zuhal Demir voor Armoedebestrijding en de POD Maatschappelijke Integratie het Miriamproject voorgesteld. Het biedt alleenstaande moeders een intensieve begeleiding om meer greep op hun leven en de toekomst te krijgen en uit de armoede te geraken. Magda De Meyer, voorzitster Nederlandstalige Vrouwenraad: Wij hebben Miriam opgestart omdat we ondervonden dat alleenstaande mama’s niet alleen kampen met financiële problemen, maar ook vereenzaming, moeilijkheden met tijdsbeheer, de combinatie van werk en gezin, de onvindbare en onbetaalbare kinderopvang, gezondheid, wonen, ouderschapsondersteuning enz..
Kwetsbaar voor armoede
Recente armoederapporten, waaronder het jaarlijkse armoederapport van Caritas Europa, maken telkens opnieuw duidelijk dat alleenstaande moeders met kinderen een van de kwetsbaarste groepen zijn voor armoede. Vaak ook moeten zij noodgedwongen bij het OCMW aankloppen. Alleenstaande mama’s staan minder sterk op de arbeidsmarkt en zij vinden maar moeilijk een degelijke woning of betaalbare kinderopvang. Door het gebrek aan sociaal contact is het risico op sociale isolatie bovendien bijzonder groot.
Bert Dhondt, stafmedewerker Politiek Werk van Welzijnszorg: De aandacht voor (alleenstaande) vrouwen in armoede is meer dan terecht. Het is belangrijk dat zij zowel in dialoog gaan met de hulpverlening als contact leggen met het middenveld. Hopelijk wordt ook de brug geslagen naar lokale armoedebestrijdingsorganisaties. Ook de hulpverlener en bij uitbreiding de samenleving, kan veel leren uit een dergelijke dialoog. Vaak vergeten we hoe zwaar een leven in armoede weegt. De inspanning die alleenstaande moeders doen om hun gezin zo veel mogelijk te beschermen tegen de ergste armoede en tegelijk toch denken aan de toekomst, is enorm. Toch worden ze door sommigen nog steeds bekeken als profiteurs. Met elkaar praten is de eerste stap om elkaars situatie beter te begrijpen.
Het project Miriam
Het project Miriam wil alleenstaande moeders binnen de OCMW’s samenbrengen en een veilige groep creëren waar ze hun problemen op alle domeinen kunnen bespreken, onder begeleiding van een OCMW-medewerker én met de ondersteuning van de lokale vrouwenorganisaties. Dat gebeurt vanuit een dubbele invalshoek: enerzijds een groepsbegeleiding waarin het sociaal aspect een grote rol toebedeeld krijgt. Anderzijds een doorgedreven individuele begeleiding van de alleenstaande moeder door de case-managers.
Bron: Vrouwenraad/Welzijnszorg