Mariakapel Mopertingen straalt dankzij deze Oekraïense jongens
Het gezin Pkhakadze behoorde tot de eerste groep Oekraïense vluchtelingen die in ons land toekwamen. Intussen wonen ze al twee maand in bij Corné Bijnens en zijn echtgenote. De kinderen zijn het huis uit en er is plaats genoeg, zeggen die laatsten. Lang nadenken hoefden ze dus niet.
De vooruitgang die het gezin intussen maakte, is spectaculair.
De kinderen van 12 en 17 verstaan al 80% van wat we in het Nederlands zeggen, schat Corné. De oudste zoon zet, naast de lessen in het OKAN-onderwijs, zijn opleiding geneeskunde die hij in Oekraïne begonnen was, online verder. De moeder werkt al voltijds in een knelpuntberoep. Voor de vader liggen de kaarten anders door een medische problematiek.
Anders dan veel gevluchte landgenoten, weten de Pkhakadzes al dat ze niet naar Oekraïne terug willen. Ze zijn dan ook erg gedreven om zich te integreren. Daarvoor zijn ze bij het echtpaar Bijnens aan het goede adres, want Corné is heel geëngageerd: in de parochie, de heemkundekring, noem maar op.
Toen ze bij een wandeling in Mopertingen het half gerestaureerde Mariakapelletje zagen, boden de jongens spontaan aan om het verder op te knappen.
Tweemaal is de kapel de afgelopen jaren aangereden en zwaar beschadigd, vertelt Corné. Tweemaal werd ze met vereende krachten weer opgebouwd. Aan die laatste restauratie legden David en Heorhii nu de laatste hand. Corné straalt al even fel als de wit-blauwe pijlerkapel. Hij is terecht fier en ook blij om de fijne samenwerking met de gemeente die het materiaal leverde, de heemkundekring en de buurt.
Maria heeft een speciale plek in ons geloof, zegt Heorhii, die orthodox christen is.
Met de opknapwerken willen we op onze manier dankjewel zeggen voor de gastvrijheid die we hier genieten. Herohii en David
En zo zal Maria in het kapelletje van Mopertingen nog veel mensen moed en kracht kunnen geven, samen met de familie Pkhakadze.