Vlaamse kapucijn in Detroit ontwikkelt app ‘Fr@elli’
Nog nooit in het franciscaans belevingscentrum in het klooster van de kapucijnen in Meersel-Dreef geweest? Dan moet je absoluut eens gaan. Met de app Fr@elli (Apple Store en Google Play) kan je er nog dieper in duiken. De app is allereerst bedoeld om bezoekers (denk vooral aan klassen, vormelingen of andere groepen) de kans te geven wat langer stil te staan bij wat ze gezien en ervaren hebben in het centrum. Maar ook zonder een bezoek aan het centrum biedt de app je een frisse en inspirerende verkenning in het Loflied op de Schepping, het verhaal van de wolf van Gubbio en zo meer.
Igor de Bliquy is terecht fier op het team dat de app mee mogelijk maakte. Die zal overigens ook in Detroit gebruikt worden in de jongerenwerking. De app is dus al meteen beschikbaar in 2 talen. En zo wordt een mooie brug geslagen tussen de Amerikaanse stad en Meersel-Dreef.
Hoe is het leven als kapucijn in Detroit?
Igor de Bliquy • Ik ben hier heel gelukkig. De kapucijnen in Detroit zijn actief in heel wat dienstwerk. Ze hebben twee Soup Kitchens waar dak- en thuislozen 3 maaltijden per dag kunnen krijgen. Ze kunnen er ook een douche nemen, hulp krijgen bij papierwerk enzovoort. Er is ook een voedselbank, kringloopwinkel, huiswerkbegeleiding voor kansarme jongeren, een afkickcentrm...
Een greep uit mijn taken:
- geestelijk werk (biecht) en begeleiding van pelgrimages
- helpen in het Capuchin Emergency Services Center
- op vrijdagmorgen geestelijk werk (gebed en gesprekken) in de Soup Kitchen
- geestelijke begeleiding van twee mensen in het afkickcentrum Jefferson House. Eén van de twee is na een vrije dag niet meer teruggekeerd. Vandaag ga ik rondrijden om te kijken of ik hem vind. De andere is al 6 maand bezig en heeft al mooie stappen gezet. Hij hoopt om bij ons te komen werken als onderhoudswerker, building management of ondersteuning soepkeuken.
Wat mij zo aantrekt aan het leven als kapucijn in Detroit? De combinatie van het dienstwerk en de intense broederschap onder kapucijnen én met de mensen in armoede.
Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. De sociale problemen zijn gigantisch. Vorige week is (niet bij ons) een dakloze door het lint gegaan omdat hij niet binnengelaten werd in de opvang wegens onder invloed. Hij schoot twee bewakers neer…
We zijn met 22 broeders in onze gemeenschap, onder wie een 5-tal 30-ers en 40-ers. De grootste groep bestaat uit 70-ers en 80-ers, maar ook zij zijn meestal nog actief in het dienstwerk. Toen de vrijwilligers afhaakten na de schietpartij, sprongen zij in, ieder naar zijn mogelijkheden.
Ondertussen blijf je verbonden met Meersel-Dreef.
Inderdaad. De app was een opdracht voor Vlaanderen. Mijn volgend project is de vertaling van twee studieboeken over franciscaanse spiritualiteit (van het Engels naar het Nederlands).Hoe is het idee van de app ontstaan?
We zochten een manier om bezoekers van het belevingscentrum de kans te geven nog dieper in te gaan op de inhoud. We dienden een projectvoorstel in bij Space4Grace en kregen zo een budget bijeen dat ons toeliet een heuse app te ontwikkelen.
Hoe heb je de uitwerking aangepakt?
We schreven het project uit en lieten via een interimkantoor voor webdesigners verschillende bedrijven hun ideeën pitchen. Uiteindelijk viel onze keuze op een bedrijfje in Montenegro. Via een video maakten de medewerkers daar kennis met de verschillende kamers van het belevingscentrum. Ik stuurde teksten door zodat ze goed wisten waarover het ging. Zoals je in bovenstaande video kan zien, vonden die jonge professionals het heel leuk om aan te werken. Normaal zijn ze met puur commerciële zaken bezig, nu konden ze echt mee nadenken over hoe de inhoud best zou overkomen.
De ontwikkeling van de app heeft heel veel overleg gevraagd, maar je hebt er dan ook des te meer voldoening van!
Waar ben je het meest tevreden over?
Het frisse design! Ik denk ook dat de app slaagt in de opzet om mensen verbinding te laten maken op twee sporen: met andere mensen en met God. De app kan ons spirituele kompas zijn om ongebaande digitale wegen te verkennen en broederlijk ons een weg te zoeken doorheen die wereldwijde verbondenheid.