Nederlanders zijn pater van der Lugt niet vergeten
Op 7 april wordt de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt, die dag op dag drie jaar eerder werd vermoord, in ’s-Hertogenbosch met tal van activiteiten herdacht. De herdenkingen op initiatief van de jezuïeten en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) starten met een viering in de Sint-Janskathedraal.
Pater Frans van der Lugt werd op 7 april 2014 vermoord in Homs. Hij werd op 10 april 1938 in Den Haag geboren en leefde en werkte 50 jaar in het Midden-Oosten. Als jonge psychotherapeut reisde hij destijds naar Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde. Hij leerde er Arabisch. In 1966 verhuisde hij naar Syrië, waar hij zich aanvankelijk toelegde op onderwijs, in de eerste plaats aan christenen die ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking vormen. Vanuit het huis van de jezuïeten in Homs werkte hij met jongeren met een beperking en bleef hij zorgen voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.
Tijdens de Engelstalige gebeds- en herdenkingsviering van vrijdagavond 7 april in de Sint-Jan staat het leven en de inspiratie van deze Nederlandse jezuïet, die nu al door velen als een geloofsmartelaar wordt beschouwd, centraal. De viering wordt geleid door medebroeders die pater Frans, die ondanks de burgeroorlog de Syrische bevolking in de steek weigerde te laten, goed hebben gekend. De volgende dag start in Den Bosch ook nog een meerdaagse voettocht (via Helvoirt en Heeswijk richting Nijmegen) in de geest van de in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt.
Bron: KNR