De zomer van Kerknet (5): vijf parels van kloostertuinen
#1 Thuiskomen in het kleine Baggaertshof
Baggaertshof | Kortrijk | Verborgen achter de winkelstraten van het gezellige Kortrijk ligt het Baggaertshof, een kleine site uit 1638 met dertien huisjes opgericht door de zussen Baggaert. Daarin woonden vroeger weduwen of ongehuwde dames van onberispelijk gedrag, die niet langer in hun eigen onderhoud konden voorzien. Men verwijst soms naar de beschermde plek als het tweede begijnhof van Kortrijk. Er is een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Olmen en de huisjes liggen rond een kruidentuin met meer dan driehonderd soorten geneeskrachtige planten.
Het Baggaertshof bezoeken kan elke namiddag behalve op maandag, vrijdag en feestdagen. Er worden af en toe ook kinderwandelingen aangeboden.
bezoek het Baggaertshof in Kortrijk
#2 Kuieren door de tuinkamers van Herkenrode
Abdijsite Herkenrode | Hasselt | Een zestal kilometer buiten het centrum van Hasselt ligt de prachtige abdijsite van Herkenrode, een voormalig cisterciënzenklooster. De kloostertuin is twee hectare groot, maar geeft je niet de indruk van een typische abdijtuin. Het is meer een hedendaags kruidenpark met meer dan vijfhonderd verschillende kruiden en planten, omgeven door grachten. Er zijn twee delen: de hortus officinalis en de campus officinales. De eerste heeft twaalf tuinkamers met geneeskrachtige planten op alfabet ingedeeld. Het zijn leertuinen met wandelpaden, fonteinen en waterbekkens. De tweede is een gebruikstuin waarin de planten gegroepeerd staan volgens gebruik (groenten, keukenkruiden, enz). Op de informatieborden lees je meer historische achtergrondinformatie.
De Kruiden- en Inspiratietuin is deze zomer open van dinsdag t.e.m. zondag, telkens van 10.00u tot 17.00u.
#3 Planten kijken in Postel
Abdij van Postel | Mol | Sinds 1994 kweken de norbertijnen van de Abdij van Postel kruiden op een milieuvriendelijke manier. Ze begonnen met ginseng, een plant die ontspannend werkt, de weerstand en concentratie verhoogt en bijdraagt tot een goed gemoed. Vanuit dat ecologische voorbeeld vulden de broeders hun tuin aan met andere kruiden en pater Guy schreef zelfs twee kruidenboeken. In de abdijwinkel en op de webshop van de Abdij van Postel kan je heel wat artisanale producten kopen die gemaakt zijn met de kruiden uit de tuin.
Je kan de abdijsite vrij bezoeken. In juli en augustus zijn er elke zaterdagnamiddag geleide zomerbezoeken met een wandeling door de kruidentuin. Ben je met een hele groep (max. 20 personen), dan kan je ook het groepsbezoek Wa groeit er in mijnen hof? reserveren. Een herboriste neemt je mee op ontdekking door de abdijtuin.
#4 Ontdek de groene oase van de Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersabdij | Gent | Sint-Amandus stichtte deze benedictijnenabdij in de zevende eeuw en spreekt tot op vandaag tot de verbeelding. Een geliefde plek bij studenten is de verborgen parel van de abdij: de prachtige tuin met een heuse wijngaard die verscholen gaat achter een grote toegangspoort. In de schaduw van de imposante Sint-Pieterskerk waan je je even in Zuid-Frankrijk, midden in de Gentse binnenstad.
Door werken kan je enkel via de ingang aan de Kantienberg in de tuin.
#5 Picknicken in het park van Hoegaarden
Park van Hoegaarden | Hoegaarden | Misschien een buitenbeentje in deze lijst is het Park van Hoegaarden. Hoewel het vandaag een openbaar park en een fijne ontmoetingsplek is, was het ooit de tuin van de kanunniken die in het kapittelhuis woonden. Begin jaren negentig verhuurde de gemeente het park aan vzw Vlaamse Toontuinen die het gebruikten om de Vlaamse tuinarchitectuur te promoten met modeltuinen. Intussen valt het park opnieuw onder het beheer van de gemeente zelf en werd het domein zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke indeling. Je kan er picknicken tussen waterpartijen en een oude kastanje van 275 jaar, omgeven door oude tuinmuren in de schaduw van de Sint-Gorgoniuskerk.
Het Park van Hoegaarden is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.