Uit de kunst (25): het kruisbeeld dat iedereen verbindt
Een ziekenhuisbezoek is niet altijd een pretje, maar in Gasthuisberg biedt het nieuwe kunstwerk 'Verbonden' van Willy Peeters wellicht troost en verlichting. De opdracht waarmee de kunstenaar aan de slag moest, was nochtans geen eitje.
Peeters werd gevraagd een kruisbeeld te maken voor in de kapel op campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Een werk dat iedereen aanspreekt: gelovigen, niet- en andersgelovigen.
Een boeiende opdracht die meteen tot de verbeelding van de kunstenaar sprak. Peeters heeft ook al heel wat ervaring met grote beelden en beeldengroepen. Hij werkt zijn figuren niet uit tot in detail, maar de beweging en compositie die hij erin steekt, brengen de eerder abstracte lichamen tot leven. Voor dit kruisbeeld kwam de inspiratie vrij snel en ging de kunstenaar naar eigen zeggen heel hevig aan de slag. Op zijn eerste ontwerpschetsen kwam niet meteen reactie, maar Peeters voelde dat het goed zat en begon zijn kruisbeeld op ware grootte uit te werken. Uiteindelijk liet hij het kunstwerk zelfs al gieten in brons, nog voor hij de goedkeuring had van de pastorale dienst (die drie dagen later weliswaar in zijn mailbox arriveerde, met een enthousiast, begeleidend tekstje).
Het kruisbeeld werd een bronzen boom van meer dan twee meter groot en heeft een dubbele symboliek: de takkenstructuur toont het lijden, de mensen staan voor verbinding.
(lees verder onder de foto's)
In een interview met MagaZijn zegt Peeters wel vaker in opdracht te werken van plekken waar kwetsbare mensen verblijven, zoals ziekenhuizen of instellingen. 'Waarom komen ze bij mij? Waarschijnlijk omdat ze iets in mijn werk herkennen. Trauma’s die mensen oplopen, gevoeligheden, de liefde, dat zijn allemaal elementen die mij erg aanspreken.' Dit kruisbeeld moest bovendien de extra laag krijgen om toegankelijk te zijn voor iedereen. 'Dat leek eerst wat contradictorisch, maar eigenlijk is het kruis een universeel gegeven. Daarom moesten groei, dynamiek, energie én dood er van het begin af aan inzitten', vertelt de kunstenaar nog.
Peeters' kruisbeeld werd gefinancierd met kaarsjesgeld: giften van bezoekers die doorheen de jaren een kaarsje brandden bij het Mariabeeld in de kapel in Gasthuisberg. Dat eeuwenoude ritueel brengt hoop dat de duisternis niet zal overheersen en dat er licht en nieuw leven komt voor iedereen. Bisschop-referent Mgr. Johan Bonny zegende het kunstwerk ondertussen in.
Benieuwd om het kruisbeeld van Willy Peeters zelf te zien? De gebedsruimte van Gasthuisberg is dag en nacht toegankelijk en iedereen is er welkom.