Waarom een boodschap van één priester de hele wereld inspireert
‘Ik heb niet graag zuurpruimen rond mij.’
Zo begint de post van Humans of New York met Bill Holt, een Dominicaanse priester van 80 jaar. Het bericht veroverde snel de wereld, met bijna 125.000 likes op Instagram, 120.000 duimpjes en 9.400 deelacties op Facebook en reacties vanuit alle windstreken.
Wat is ‘Humans of New York’?
Humans of New York bestaat al sinds 2010. Fotograaf Brandon Stanton startte een soort fotoblog waarop hij de gewone man in de straat fotografeert en dat beeld voorziet van diens (levens)verhaal, een bepaalde herinnering of anekdote. Hij wilde 10.000 inwoners uit New York fotograferen om op die manier een portret te maken van zijn stad. Met de opkomst van sociale media explodeerde de populariteit van het format. Ondertussen verschenen er al twee boeken en volgen miljoenen mensen de account via verschillende social mediaplatformen.
Welk verhaal vertelde pater Holt?
Onlangs verscheen pastoor Bill Holt voor de lens van Humans of New York. Daarin verklaart hij zichzelf liever te omringen met levensgenieters dan met mopperaars. Mensen die ondanks alles genieten van het leven. Het zijn die mensen ook waarvan Holt achteraf soms brieven krijgt, omdat hij een stukje meeging op hun levenspad en mensen ondersteunde of hoop gaf. In zijn sunshine file of zonnedossier houdt hij die herinneringen bij.
Veel daarvan komen uit de periode waarin hij aalmoezenier was in een kinderziekenhuis. Daar ontmoette hij een Iers meisje met leukemie dat graag een (volgens de pater lelijke) pop wilde. Holt zorgde ervoor dat ze dat stuk speelgoed kreeg én gaf haar twee walkie talkies, om vanuit quarantaine in contact te kunnen blijven met haar broer. Volgens de moeder van het meisje waren die walkie talkies het beste medicijn dat ze ooit had gekregen.
(bekijk de post op Instagram en lees verder daaronder)
Waarom resoneert Holts boodschap bij zovelen?
Omdat hij zelfs in een schrijnende situatie als die van een stervend klein meisje nog een hoopvol gebaar kon stellen. Omdat je sommige dingen in het leven niet kan verklaren, maar dat een mysterie de realiteit is, doordrenkt van Gods aanwezigheid. En omdat mensen - zeker in deze tijd - nood hebben aan positivisme. Getuige daarvan de duizenden reacties op het bericht.
Mensen vroegen Holt in welke parochie hij zit (Sint-Vincent Ferrer in Manhattan), omdat ze van zo'n geloofsgemeenschap graag deel willen uitmaken. Anderen prezen het ware gelaat van God dat zichtbaar werd in zijn woorden. Zieke mensen herkenden zich in het verhaal van het kleine meisje. Er waren mensen die Holt een engel onder ons noemen.
Ook mensen die niet geloven, namen de moeite een reactie te posten uit waardering voor de priester met het warme hart.
Een positieve boodschap dus, die ingaat tegen de doorgaans luidere stem van internettrollen. En aan al die enthousiaste reacties te zien mogen we hopen dat meer mensen het voorbeeld van Holt zullen volgen.
Lees meer Humans of New York-verhalen:
www.humansofnewyork.com
www.instagram.com/humansofny
www.facebook.com/humansofnewyork