Saskia De Coster: 'God is geen illusie, maar een perspectief'
Vandaag kiest en beantwoordt schrijfster Saskia De Coster zeven vragen geïnspireerd op een lijst van 24 vragen die Jezus stelt in de evangelies.
#1 Wat is jouw naam? (Lucas 8,30)
Saskia De Coster • Ik vind het wel grappig dat mijn naam een groot white trash-gehalte heeft. Mijn moeder wou haar eerste dochter al Saskia noemen, maar mijn vader, met zijn boerenafkomst, was ertegen. Saskia is namelijk ook de naam van een bepaalde aardappelsoort. Maar goed, bij de tweede dochter is hij toch overstag gegaan en zo zit er dus een beetje boerenafkomst in mijn naam en dus in mezelf.
Mijn eigen zoon kreeg de naam Amos, naar een oudtestamentische profeet die ook landbouwer was.
#2 Waar is je geloof? (Lucas 8,25)
Er is een soort van dialoog gaande tussen God en mezelf. Soms zonder woorden, maar ik probeer toch geregeld stil te staan en geconnecteerd te zijn met God. Ik vind het belangrijk om daar een zekere regelmaat in te steken, want alleen ‘een hogere macht’ inroepen als het slecht gaat, klinkt wat wanhopig.
#3 Waarom willen mensen de wereld winnen maar hun leven verliezen? (Matteüs 16,26)
Deze vraag doet me denken aan de Amerikaanse artiest Kanye West, die me erg fascineert. Hij verwijst vaak naar God maar is tegelijk heel erg bezig met het materiële. Ik denk dat die nood aan rijkdom of status voortkomt uit de angst van mensen om vergeten te worden. Als je dan kan zeggen: Ik heb de meeste streamings, dan lijkt dat misschien een houvast.
> Lees: Kanye West en album ‘Donda’: tussen gangsterrap en gospel
Geconnecteerd zijn met de echte waarden van het leven, is minder meetbaar. Zelf vind ik het een luxe om te leven met weinig. Ik haal geen voldoening uit een groter huis, meer schoenen of zo van die zaken.
#4 Denk je dat ik gekomen ben om vrede op aarde te brengen? (Lucas 12:51)
Ik denk wel dat God vrede is en vrede toewenst aan de wereld. Maar hij werkt via mensen. Wij zijn er mee voor verantwoordelijk.
#5 Wie ben Ik volgens jou? (Matteüs 16,15)
Religie lijkt geen rol meer te spelen in de door wetenschap gedomineerde westerse wereld. Die heeft religie losgelaten als een illusie.
Voor mij is God geen illusie, maar een perspectief.
Als je discussies volgt op sociale media, dan zie je hoe moeilijk mensen het vandaag hebben om hun eigen perspectief eens te verlaten en zich te verplaatsen in een andere visie. Je wordt zo leeg van dat eigen grote gelijk op de duur. Er is zoveel dat we niet kunnen begrijpen. Dan is het heerlijk verfrissend om de wereld eens vanuit een hoger perspectief te bekijken.
Ook kunst werkt op die manier. Ook daarin kan je jezelf even loslaten. Je kan gevoelens en gedachten verkennen die elders niet naar buiten kunnen komen. Die vernieuwende kracht van godsdienst en kunst zullen we altijd nodig blijven hebben.
#6 Wie of wat zoek je? (Johannes 18,7)
Waar ik ten diepste naar op zoek ben? Verbeeldingskracht. Einstein zei het al: Verbeelding is belangrijker dan kennis. Want kennis is beperkt, terwijl verbeelding de hele wereld omvat.
Dit soort verbeelding heb je ook nodig om de sprong van het geloof te maken. Voor mij is verbeelding echt wezenlijk.
#7 Waarover maak je soms ruzie? (Marcus 9,33)
Onenigheid en conflict zijn niet per se slecht en ik kan me serieus opwinden in kwesties die me bezighouden. Ik geef grif toe dat ik geregeld ook een potje ruzie durf te maken in het kippenhok van de literatuur.