Vijf manieren om goed te doen rond Kerstmis
'Wie God liefheeft, moet ook zijn naasten liefhebben.' Johannes schreef het in zijn evangelie en die boodschap past perfect in deze periode richting Kerstmis. Welke goeie daden kan je zoal doen in deze periode? En welk klein gebaar kan groots zijn voor een naaste? We geven enkele tips ter inspiratie.
#1 Steun een goed doel
De eerste tip ligt voor de hand: met een financiële gift doe je vzw's een groot plezier en zij helpen er op hun beurt heel wat mensen mee. Wil je concreter aan de slag dan zijn er dit jaar opnieuwe enkele projecten die zich daar uitstekend toe lenen:
- Tijdens De Warmste Week van VRT kan je traditiegetrouw plaatjes aanvragen voor enkele centen. Je kan ook zelf een actie registreren, bijvoorbeeld een koekjesverkoop op school, zelfgemaakte juwelen verkopen op een kerstmarkt, soep maken voor de hele buurt of auto's wassen tegen betaling. (Er zijn vast nog originelere initiatieven te bedenken.) Op de site van De warmste week je ook vlammetjes kopen of inschrijven voor een van de Warmathons. De opbrengst gaat dit jaar naar intiatieven die werken rond kansarmoede.
- In Gent organiseren ze dit jaar De Armste Week: een intitiatief van heel wat culturele en sociale organisaties uit die stad waarbij geld ingezameld wordt ten voordele van armoedeorganisaties. Zo kan je tot 19 december voor twintig euro een heerlijke maaltijd afhalen bij de deelnemende eethuizen tijdens La Grande Bouffe of je kan investeren in een kunstwerk van de veiling van De armste week. Het ingezamelde geld gaat naar voedsel, medicijnen, kleding of schoolgerief voor mensen in armoede.
#2 Ruim je kleerkast op
Hoe je een naaste pleziert door je kleerkast uit te mesten? Misschien heb je oude winterkledij die nog veel warmte schenkt maar waarin je zelf niet meer past? Of liggen er nog winterjassen of dekens op je zolder? Er is ongetwijfeld een organisatie in jouw buurt die daar heel blij mee zou zijn.
Hou om te beginnen het infoblad van je stad of gemeente in de gaten: daarin vind je geregeld oproepen voor hulporganisaties in de buurt.
Denk daarnaast aan kringwinkels, opvangcentra of daklozenorganisaties. In sommige regio's heb je specifieke initiatieven, zoals De Deelfabriek in Kortrijk of het Kempens Kastje.
En over kasten gesproken: er zijn er doorgaans meer dan genoeg in huis die je kan opruimen. Speelgoed, huisraad, voedsel of zelfs pampers en maandverband worden in veel hulporganisaties met open armen ontvangen. Ook op onze eigen website vind je heel wat inzamelacties, zoals het overzicht van Bisdom Brugge, de inzameling van de parochie Zoutleeuw-Geetbets of van Vosselaar.
#3 Help mee op kerstavond
Ook dit is een beetje een klassieker, maar we vermelden deze tip toch graag nog eens: ga op kerstavond of -dag helpen op een evenement voor mensen bij wie kerst vieren niet zo vanzelfsprekend is. Je helpende handen zijn er zeer welkom, en een warm woord of een glimlach doen ook wonderen.
- Kijk bij de organisaties in je buurt of zij een kerstfeest organiseren waarbij je de handen uit de mouwen kan steken. Veel afdelingen van Poverello bijvoorbeeld doen zoiets.
- Neem zelf het initiatief om met enkele vrienden, familieleden of buren een kerstfeest(je) te organiseren voor de mensen uit je buurt die het in deze periode wat moeilijker hebben. Je vindt ongetwijfeld mensen die voor de gelegenheid een taart willen bakken of een aperitiefhapje voorzien.
- Vind je een gezellige kerstmaaltijd belangrijk maar heb je geen zin, tijd of mogelijkheid om zo'n diner concreet te helpen organiseren? Schenk een bord aan iemand in nood via de Voedselbanken draag bij tot de langste kersttafel van het land.
#4 Word vrijwilliger
Vind je dat je inspanningen best wat verder mogen reiken dan kerstavond? Dan is een engagement op langere termijn wellicht iets voor jou. Veel organisaties hebben vacatures op hun website staan waarin ze zoeken naar vrijwilligers die een structurele meerwaarde willen betekenen voor hen.
Vrijwilligersvacatures gaan heel breed: sommige klussen kan je thuis achter je computer doen (denk aan communicatie of administratie), voor andere taken moet je ter plaatse zijn (denk aan patiënten wegwijs maken in het ziekenhuis of helpen in een huiswerkgroep bij anderstalige kinderen). Vind inspiratie bij deze organisaties:
- 11.11.11. bundelt vrijwilligersvacatures in de sector van de internationale solidariteit, de non- en de social profit zoals CAW's, de Druglijn, TEJO, enz.
- Vlaams steunpunt Vrijwilligerswerk biedt ook zo'n overzicht
- Bxl Refugees zoekt mensen om taal- of computerlessen te geven of giften op te halen
- Rode Kruis Vlaanderen heeft nood aan helpende handen als brugfiguur, lesgever, logistieke ondersteuner, zorgvrijwilligers en nog veel meer
- Pleegzorg Vlaanderen zoekt vrijwilligers om af en toe momenten te delen met mensen die te weinig omringd zijn in het leven
- Caritas Vlaanderen kan ook hulp gebruiken, bijvoorbeeld in het asielopvangcentrum in Scherpenheuvel
#5 Neem een goed doel op in je testament
Het einde van het jaar is voor velen een moment van bezinning en reflectie. Sommige mensen nemen de tijd om terug te blikken en plannen te maken voor de toekomst. Heb je er al eens aan gedacht om een goed doel op te nemen in je testament? Dat hoeft niet per se over een groot bedrag te gaan. Kies een organisatie en een som waarbij je je goed voelt en laat je wensen vastleggen in je testament.
Of je nu kiest voor Broederlijk Delen of Pax Christi, voor Natuurpunt of Artsen zonder grenzen: op testament.be vind je heel wat inspiratie én praktische uitleg over hoe je zo'n goed doel kan laten opnemen in je laatste wil.