Vijf muzikale hoogtepunten uit 2022
#1 De jongste operazangeres ter wereld zingt ontroerend Ave Maria
10 jaar is ze, de jongste operazangers ter wereld. Victory Brinker kreeg dit jaar die officiële titel van Guiness World Records. In november ontroerde ze het Kerknet-publiek met haar engelachtige versie van Ave Maria, vanop haar kerstalbum The Wonder of Christmas.
#2 Musical over helende bedevaart naar Compostela
In oktober kon je in Tielt naar de multimediale musical Naar Compostela. Geert Vermeersch schreef die vanuit zijn eigen ervaringen: toen geen therapie leek te werken tegen zijn depressie, trok hij te voet naar Compostela. Die tocht werd het begin van zijn genezing én Vermeersch' terugkeer naar zijn grootste liefde: muziek. Gecombineerd met zijn therapeutische ervaring naar Compostela mondde dat uit in een musical.
#3 De platen van de paus
Rome Reports, een persbureau dat gespecialiseerd is in berichtgeving over het Vaticaan, postte begin dit jaar een foto van de paus. Oké, dat gebeurt wel vaker, maar op deze foto verlaat paus Franciscus een platenwinkel in Rome met een grote doos onder de arm. De pers ging wild over het beeld, tot kardinaal Gianfranco Ravasi enkele dagen later de playlist van de paus vrijgaf. In de vorm van een catalogus met 1728 cd's en 19 platenalbums. We wisten al langer dat paus Franciscus een klassieke muziekfanaat is, maar ook Elvis Presley, Astor Piazolla en Edith Piaf duiken op in de pauselijke muziekcollectie.
#4 Het langste concert uit de geschiedenis
In onze Uit de kunst-rubriek brachten we in maart een stukje over het langst durende concert uit de geschiedenis. Hoe lang dan? Een uur of zes? Acht? Vijftien misschien? 639 jaar om precies te zijn. De eerste noot van de orgelcompositie van John Cage weerklonk op 5 februari 2003 in het Duitse Halberstadt. Het einde van de uitvoering is voorzien in 2640 (in 2319 komt er even een pauze). De componist zelf schreef zijn ASLSP (As Softly, Long and Slowly as Possible) met het idee die tot in het oneindige te laten horen. Een orgel kan zoiets, omdat dat instrument de klank veel langer kan aanhouden dan een piano. Met gewichtjes blijft een akkoord klinken, totdat een organist de overgang maakt naar een volgende noot.
#5 Vivaldi-opera na 300 jaar toch in premiére
Il Farnace. Zo heette de opera die Vivaldi drie eeuwen geleden schreef en uit eigen zak financierde. Vlak voor de première in Ferrara (een stadje ten noorden van het Italiaanse Bologna) kwam de componist - die ook pastoor was - in opspraak omdat hij een relatie zou hebben met een van zijn zangeressen. Gevolg: Vivaldi en zijn muziek werden verbannen en de man kwam terecht in de armoede. Jaren later werden historici het erover eens dat Vivaldi's affaire gebaseerd was op verzinsels en diens verbanning dus onterecht was geweest. Nu, driehonderd jaar later, mocht Vivaldi's Il Farnace dan toch in première gaan in Ferrara en woonde de huidige aartsbisschop die vertoning bij.