Christenen uit Oost en West vieren samen Pasen

Wereldwijd vieren dit jaar alle christelijke Kerken vandaag samen Pasen, maar een permanente gemeenschappelijke paasdatum is nog niet in zicht.
16/04/2017 - 10:21
Arcabas
Arcabas © Arcabas/Philippe Keulemans

Alle christenen wereldwijd vieren vandaag Pasen. Dat is een uitzonderlijke gebeurtenis, omdat christenen uit Oost en West de paasdatum anders berekenen. Traditioneel werd de paasdatum op basis van de juliaanse kalender berekend. Maar sinds de invoering van de gregoriaanse kalender in het Westen valt de paasdatum nog slechts uitzonderlijk samen. Dat is de volgende keer pas opnieuw in 2025 het geval. De paasdatum kan volgens de juliaanse en de gregoriaanse kalender tot maximaal dertien dagen verschillen.

Verschillende prominente kerkleiders, onder meer de oecumenische en de koptische patriarchen en paus Franciscus, hebben al eerder opgeroepen om Pasen op dezelfde datum te vieren en zo een krachtig signaal van de eenheid van de christenen te geven. Paus Viktor I zou al in de 3de eeuw geprobeerd hebben een paasdatum voor de hele christenheid in te voeren. De synode van Arles (314) riep de zondag na het begin van Pesach uit tot paasdatum en het Concilie van Nicea (325) zette tegenstanders uit de katholieke Kerk. Een decreet van dat concilie bepaalde dat Pasen op de eerste zondag volgend op de vollemaan na 21 maart wordt gevierd. In 1582 voerde paus Gregorius de gregoriaanse kalender in, terwijl oosterse Kerken de paasdatum volgens de juliaanse kalender bleven bepalen.

Gemeenschappelijke paasdatum

In de moderne tijd zijn verschillende pogingen gedaan voor een gemeenschappelijke paasdatum. In 1897 deed de Academie van wetenschappen een beroep op de paus en in 1931 ook de Volkerenbond. De meest verdienstelijke poging was de conferentie van de Wereldraad van Kerken in 1997 in Aleppo, waar ook het Vaticaan vertegenwoordigd was. De Wereldraad van Kerken en paus Joannes Paulus II verklaarden in 2000 en 2001 dat een gemeenschappelijke paasdatum een belangrijke aanzet zou zijn naar de hereniging van Kerken in Oost en West. Ook de toeristische sector en arbeidswereld dringen daar op aan. Maar minstens voorlopig lijkt er weinig vooruitgang in zicht, vooral ook omdat de Russisch-orthodoxe Kerk en de monniken op de Athosberg zich halstarrig verzetten tegen elke inschikkelijkheid.

Bron: Kathpress/WCC