‘De man uit Rome’: aangrijpende film over huilend Mariabeeld
In het kielzog van zijn echtgenote, onderzoeksjournaliste Carola Houtekamer, kwam Jaap van Heusden enkele jaren geleden toevallig in contact met onderzoekers die zich in Lourdes, in opdracht van de katholieke Kerk, over vermeende mirakels buigen. De filmmaker raakte gefascineerd door het gebeuren. Het resultaat van die verwondering, De man uit Rome, is vanaf 6 april te zien in heel wat Nederlandse bioscopen.
In de film reist onderzoekspriester Filippo, een rol van de Italiaan Michele Riondino, middenin een hittegolf naar een dorp in Nederlands Limburg, waar enkele dagen eerder een Mariabeeld begon te huilen. Zijn reputatie reist voor hem uit: overal in Europa ontmaskerde de jonge priester al in scène gezette mirakels.
Het dorp ontvangt de man uit Rome dan ook niet met open armen.
In het bijzonder omdat de huilende Maria werkelijk troost brengt, vijf jaar nadat het dorp getroffen werd door een gruwelijke, gewelddadige gebeurtenis. Als een oase verscheen ze in de volledig verwoestijnde levens van de getroffen gezinnen. Hij voelt hun pijn wel, zegt Filippo, op zijn knieën tussen de ajuinen in de moestuin van de dorpspastoor. „Echt?", vraagt die. „Voelt u de pijn van het moeten begraven van elf kinderen in één week? Van overleggen met de ouders of ze in alfabetische volgorde begraven moeten worden of op leeftijd?"
Wat Filippo over het mirakel gaat beslissen, en of het beeld echt huilt, is echter niet de enige kwestie die de film vooruitdrijft.
Zijn eigen geloof wankelt onder het gewicht van zijn, uiterst rationele, job.
De ontmoeting met de dorpelingen, in het bijzonder met Térèse, een jonge vrouw die sinds de gebeurtenis niet meer spreekt en die de eerste tranen van het beeld zag, confronteert hem acuut met de storing op zijn lijn met God. Wat voor een christen wil hij zijn? Wat is de kern van het geloof? Gaan feiten voor op hoop? De man uit Rome zet ook de kijker spiritueel aan het denken.
Die delicate diepgang is slechts een van de redenen waarom we hopen dat De man uit Rome ook in België te zien zal zijn. Er zitten adembenemende beelden in, met een mystieke kracht, van scènes in donkere schuren zowel als van zonovergoten Limburgse mijnlandschappen. Er wordt ook ijzersterk in geacteerd, door Rondioni en door zijn Duitse tegenspeelster Emma Bading, in de rol van Térèse.
Bovendien weet Jaap van Heusden ook nog een humoristische laag toe te voegen.
Het laat onder meer de wat stijve Romeinse stijl van de priester botsen met het volkse Limburg, zijn kille strengheid met de vurige volksdevotie. Verder is de ontmoeting met de lokale bisschop een heerlijke scène en worden de dialogen, die grotendeels in eenvoudig Engels gevoerd worden, hier en daar doorbroken door de meest prozaïsche Nederlandse termen, van broccoli tot zuurvlees. Wie tijd heeft voor een uitstapje naar de noorderburen: zeker doen.