Oudste afbeelding van Maria?
Bij de Dura-Europas opgraving in Syrië is volgens Bijbelgeleerde Mary Joan Winn Leith wellicht ook de oudste afbeelding van Maria ontdekt. De ontdekking van een kerkgebouw en de daarmee verbonden opgravingen vonden in de jaren 1920 plaats aan de Eufraat in Syrië. De archeologen ontdekten er de oudste bekende kerk ter wereld. Het kerkgebouw werd volgens de archeologen omstreeks 230 na Christus gebouwd. De vernietiging bij een militaire actie, vernieling door terroristen of plundering zou een immens verlies betekenen voor de mensheid, waarschuwt Mary Joan Winn Leith.
Bij de opgravingen in de jaren 1920 brachten wetenschappers van de universiteit van Yale verschillende panelen mee terug. Daaronder ook het paneel met de bewuste afbeelding van de vrouw. DeSamaritaanse vrouwuit het vierde hoofdstuk van Johannes (4,1-42), werd jarenlang gedacht. Maar Mary Joan Winn Leith onderschrijft en beargumenteert in het nieuwe nummer van het Biblical Archaeology Review (maart/april 2017) de stelling van de wetenschapper Michael Peppard. Die had eerder al betoogd dat het waarschijnlijker is dat Maria wordt afgebeeld. Het zou meteen ook de oudste bekende afbeelding van Maria zijn, schrijft Mary Joan Winn Leith.
Volgens haar en Michael Peppard staat niet de Samaritaanse vrouw, maar Maria afgebeeld en wel op het moment dat de engel Gabriel haar heeft aangekondigd dat zij de Zoon van God op de wereld zal zetten. Peppard is er bovendien van overtuigd dat het afgebeelde Bijbeltafereel niet door het evangelie van Lukas is geïnspireerd, maar allicht door hetapocriefe evangelie van Maria dat uiteindelijk de canon van het Nieuwe Testament niet heeft gehaald.
Bron: Aleteia