Stadsfestival Barokke Influencers knalt van start op 22 april
Op 22 april wordt het startschot gegeven van het Stadsfestival Barokke Influencers, een initiatief van de Stichting Jezuïetenerfgoed. Op en rond het Hendrik Conscienceplein valt er van alles te beleven.
- In de Carolus Borromeüskerk, destijds gebouwd in opdracht van de jezuïeten, is een deel van de centrale tentoonstellingBarokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen te zien in de gaanderijen. Het vervolg van deze tentoonstelling vind je vanaf 22 april ook op de twee andere historische locaties verbonden aan het verhaal van de jezuïeten, namelijk het Museum Snijders&Rockoxhuis en in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Reserveer je tickets tijdig.
- Om 11 uur kun je in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een live opname bijwonen van de podcast ‘Barokke Influencers’. Anke Verschueren gaat samen met prominente gasten op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe zouden de influencers van de 17de eeuw naar het heden kijken? En hoe kijken influencers vandaag naar die bijzondere eeuw en naar de artistieke erfenis die onderwerp is van het festival? Passeren langs haar microfoon: Johan Verberckmoes, Leen Huet, Adriaan Raemdonck en Dennis Van Mol. De gesprekken zijn gratis bij te wonen, maar je reserveert best op voorhand een plekje via deze link.
- Theatergezelschap Tutti Fratelli (van wijlen Reinhilde Decleir) bezingt de barok op het Hendrik Conscienceplein (om 13.45 uur en 15.45 uur) en in de Carolus Borromeuskerk (om 14.45 uur).
Kun je niet wachten tot zaterdag en wil je alvast kennismaken met de thema’s van Barokke Influencers? Ontdek de podcasts met onder meer priesterstudent en jurist Wouter Druwé.
Lees verder onder de trailer van de podcast van Barokke Influencers over het thema ‘roeping’.
#2 Van missionering tot dekolonisatie
In deze aflevering praten sociolinguïst en docent postkoloniale studies Sibo Kanobana en historicus Johan Verberckmoes over missionering en dekolonisatie. Samen proberen ze vanuit historisch perspectief de vertaalslag te maken naar de postkoloniale denkbeelden van vandaag.
#3 Wetenschap en geloof
De jezuïeten hebben belangrijke stenen verlegd binnen de exacte wetenschappen. Vooral de wiskunde en de natuurwetenschappen nemen vrijwel vanaf het begin van de sociëteit van Jezus een opvallend belangrijk plaats in binnen het netwerk van de orde. In deze aflevering duikt David Eelbode, schrijver en professor wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, diep de wetenschappen in.
#4 Van barok tot streetart
In 'Antwerp Baroque' aan de Eiermarkt in Antwerpen verwerkt RiseOne (alias Yvon Tordoir) op een kalligrafische manier barokelementen zoals krullen en bloemen. Het monumentale eerbetoon aan Antwerpen als barokstad is een toeristische trekpleister.
#5 Devotieprenten als eeuwenoude memes
Esther Van Thielen, onderzoeker aan het Ruusbroecgenootschap, legt uit hoe de jezuïeten devotieprenten gebruikten. Presentatrice Anke Verschueren legt ze voor aan Bart De Memer, die met zijn Instagramaccount Memes van't Stad dagelijks duizenden mensen bereikt met humoristische, maatschappijkritische memes.
#6 Solidariteit volgens Lessius
Eén van de invloedrijkste jezuïeten tijdens de barok was Leonardus Lessius uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij was moraaltheoloog en ethicus en in zijn traktaten zitten een aantal baanbrekende ideeën over solidariteit vervat. Anke legt aan Els Hertogen (11.11.11) vijf Lessiaanse vragen voor. Zijn solidariteit en liefdadigheid hetzelfde? Bestaat zuiver altruïsme? Moet het algemeen belang altijd voorop staan?
#7 Barok als kunststroming
Jaouad Alloul gaat dieper in op de barok als kunststroming, maar ook als levenshouding.