Paus ontmoet kleine Egyptische katholieke gemeenschap
Paus Franciscus ging zaterdagmorgen onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen voor in een eucharistieviering in een stadion van de luchtmacht op een militaire luchthaven even buiten Caïro. De viering was oorspronkelijk voorzien in een grote zaal in het stadscentrum van Caïro. Maar ze werd op vraag van de overheid verplaatst, omdat het veiligheidsrisico te groot was. De lezingen werden in het Arabisch en het Frans gehouden, de eucharistie zelf werd gevierd in het Latijn.
De paus vroeg in zijn preek over de leerlingen van Emmaus aan de gelovigen om niet bang te zijn en om iedereen, zowel vrienden als vijanden, lief te hebben. Het enige extremisme dat voor gelovigen is toegestaan, is de naastenliefde! Elk ander extremisme komt niet van God! Verwijzend naar de vervolging van christenen zei hij: God steekt zijn hand uit om de nacht voort te zetten tot de vroege ochtend, tot de opstanding. Voor zijn terugkeer naar Rome omstreeks 17 uur en na zijn maaltijd met de bisschoppen, leidt de paus ook nog een gebedsdienst met de Egyptische katholieke bisschoppen, priesters, religieuzen en seminaristen.
Met de ontmoetingen van vandaag wordt de bescheiden Koptisch-katholieke geloofsgemeenschap even in de kijker geplaatst. De katholieke minderheid leeft in de schaduw van de Koptisch-orthodoxe Kerk die met zijn naar schatting 17 miljoen (waarvan ongeveer 5 miljoen in de diaspora) gelovigen goed is voor 10 procent van de Egyptische bevolking. De kleine, met Rome geünieerde Koptisch-katholieke Kerk telt nauwelijks 170.000 gelovigen.
Paus Franciscus maakt duidelijk dat de Egyptische katholieken en christenen door hem en het Vaticaan niet worden vergeten. Rafic Greiche.
Volgens Rafic Greiche, de woordvoerder van de Koptisch-katholieke Kerk, is zijn geloofsgemeenschap bijzonder vereerd met het pausbezoek en erg dankbaar voor zijn boodschap van vrede en solidariteit, maar nadrukkelijk ook van hoop. Egypte telt zeven Oosters-katholieke Kerken: de Koptisch-katholieken, de melkieten, de maronieten, de Syrisch-katholieken, de Chaldeeërs, de Armeeens-katholieken en de Latijnse christenen. In Egypte zijn wij samen goed voor 300.000 katholieke gelovigen. Maar ondanks die minderheidspositie is de katholieke Kerk heel actief in het onderwijs, het liefdadigheidswerk en het jongerenwerk. Er blijven zich ook onophoudelijk seminaristen aanmelden.