Deze muziek hoorde je tijdens de kroning van King Charles III
Naast de gebruikelijke traditionele muziek klonken op de kroning van Charles ook heel wat nieuwe stukken, allemaal van vooraanstaande Britse componisten. Buckingham Palace omschreef het muzikale programma dan ook als een mix van ‘traditie, erfgoed en ceremonie met nieuwe muzikale stemmen van vandaag, die de liefde en steun van de Koning voor muziek en kunst weerspiegelen’.
I was glad | Hubert Parry
De kroningsceremonie startte met deze glorieuze werk van Hubert Parry, geschreven voor de kroning van Edward VII in 1902. De tekst komt uit Psalm 122: 'Hoe blij was ik toen zij mij zeiden: 'Wij gaan op naar het huis van de Heer.'' Op deze tonen traden Charles en Camilla de kerk binnen. Halverwege riepen de mannen van het koor op de maat van de muziek 'Leve de koning!' en 'Leve de koningin!' uit.
Coronation Kyrie | Paul Mealor
Als antwoord op de schuldbeden klonk de Coronation Kyrie van de hedendaagse componist Paul Mealor, maar dan wel in het Welsh en dat was een absolute primeur. Over de inspiratie voor zijn compositie zei Mealor: 'Het is een meditatief, introspectief stuk gebaseerd op een mix tussen gregoriaans en Cerdd Dant (Welshe Penillion zang). De compositie is gekleurd door de harmonieën van deze liederen.'
Het is een schreeuw vanuit de diepe ziel van de heuvels en valleien van Wales om hoop, vrede, liefde en vriendschap. Paul Mealor
De tekst luidt: Arglwydd, trugarha. Crist, trugarha. Arglwydd, trugarha. (Heer, ontferm u. Christus, ontferm u. Heer, ontferm u)
Prevent us, o Lord | William Byrd
Na de eedaflegging zong het koor dit 16de-eeuwse gebed van William Byrd, van wie dit jaar de 400ste sterfdag wordt gevierd.
Gloria | William Byrd
Ook het Gloria is van de hand van Byrd en komt uit zijn Vierstemmige Mis, gecomponeerd in 1593. Byrd was zelf katholiek, maar schreef muziek voor zowel de katholieke als de anglicaanse eredienst. Hij stond destijds in de gunst van Koningin Elizabeth I, maar dat kon niet verhinderen dat hij meermaals vervolgd werd vanwege zijn katholieke overtuiging. Van die godsdiensttwisten hoeft Charles gelukkig niet meer wakker te liggen.
Alleluia (O Clap Your Hands) | Debbie Wiseman
Voor en na de evangelielezing weerklonk een Alleluia van de hedendaagse componiste Debbie Wiseman, die al heel wat film- en tv-muziek op haar palmares heeft. De tekst is genomen uit Psalm 47: 'Alle volken, klap in de handen, schal voor God de klaroen van uw jubel.' Na de evangelielezing werd het Alleluia in een gospel-jasje gestoken.
Veni Creator Spiritus | Liedboek
Na de homilie klonk een oude hymne ter aanroeping van de heilige Geest: Veni Creator Spiritus (Kom, Schepper Geest). De strofen werden gezongen in de vier oorspronkelijke talen van het Verenigd Koninkrijk: Engels, Welsh en Schots en Iers Gaelic.
Zadok the Priest | Händel
Händel componeerde de hymne Zadok the Priest voor de kroning van George II in 1727. Het werk staat dan ook bekend als de kroningshymne. De tekst is gebaseerd op de Bijbel en refereert aan de kroning van koning Salomo door priester Sadok: 'De priester Sadok liet de horen met olie uit de tent halen en zalfde Salomo. Toen stak men de bazuin en al het volk riep: 'Leve koning Salomo!'' (1 Koningen 1,39).
Tijdens de hymne maakte Charles zich klaar om gezalfd te worden. De aartsbisschop van Canterbury bad: ‘Zoals Salomo tot koning werd gezalfd door de priester Sadok en de profeet Natan, moge zo ook u worden gezalfd, gezegend en gewijd tot koning over de volken die de Heer, uw God, u gegeven heeft om over te regeren.'
Psalm 72 | Grieks-orthodox
Na de zalving werden de koninklijke symbolen uitgereikt, waaronder een zwaard. Daarbij zong een Byzantijns koor Psalm 72, een gebed om zegen en wijsheid voor de koning. Hiermee eerde Charles zijn vader, prins Philip, die van Griekse afkomst was.
Heel bijzonder was ook dat deze koninklijke symbolen worden aangereikt door leden van het Hogerhuis met andere godsdiensten dan de christelijke. Daarmee gaf Charles de superdiverse samenleving van het Britse Rijk een plek in de eredienst.
O Lord, grant the King a long life | Thomas Weelkes
Ook Weelkes is dit jaar vierhonderd jaar geleden overleden. De tekst van dit 7-stemmig motet, gebaseerd op Psalm 61, is ook een klassieker op vieringen van koningen en koninginnen.
Confortare | Sir Walford-Davies
Deze hymne werd geschreven voor de kroning van George VI in 1937. De tekst komt uit 1 Koningen 2,2 en bevat de laatste woorden aan koning Salomo van zijn vader, koning David.
Make a joyful noise | Andrew Lloyd-Webber
Naar dit nieuwe werk van de bekende musicalcomponist (Cats, Phantom of the Opera) was het echt uitkijken. Het weerklonk na de kroning van Camilla. Voor de tekst baseerde Webber zich hier op Psalm 98: ‘Zingt voor de Heer een nieuw lied, want wonderen heeft Hij gedaan’.
Beluister alvast nog eens het Pie Jesu uit Webber’s grote koorwerk Requiem (1985), geschreven ter ere van zijn overleden vader.
Sanctus | Roxanna Panufnik
De Pools-Britse Roxanna Panufnik schreef in 1998 een Westminster Mass voor de 75ste verjaardag van kardinaal Hume. Voor de kroning van Charles schreef ze een nieuw Sanctus (Heilig), waarover ze zelf zegt: ‘Het begint een beetje mysterieus met een sfeer van ontzag en verwondering die de komst van engelen vergezelt. De muziek bouwt zich snel op en eindigt extatisch, met orgelfanfares en kleurrijke harmonieën.’
Agnus Dei | Tarik O’Regan
Tarik O’Regan werd geboren in Londen maar woont in San Francisco. In zijn muziek mixt hij zijn Marokkaanse en Ierse wortels. Hij schreef al een Agnus Dei in 2001 en meerdere liturgische koorwerken, maar dit Lam Gods is een nieuwe creatie.
Hieronder kun je zijn Ave Maria uit 1999 beluisteren.
Te Deum | William Walton
Geen koninklijk feest zonder Te Deum. Deze hymne dateert uit de vierde eeuw en heeft altijd deel uitgemaakt van het kroningsritueel. Deze zetting van Sir William Walton (1902-83) werd geschreven voor de kroning van Charles’ moeder Queen Elizabeth.
Tijdens het Te Deum gingen de gekroonde hoofden naar de Saint Edward's Kapel achter het hoogaltaar, waar ze werden gehuld in de koninklijke mantel. Hier zette Charles de keizerlijke staatskroon op.
De dienst werd beëindigd met het 250 jaar oude nationaal volkslied God save the King. En terwijl de koning en koningin de kerk verlieten, mocht het orgel nog schitteren met werk van Edward Elgar en Hubert Parry.