Amerikaanse filosoof Plantinga wint Templetonprijs

Alvin Plantinga, een bekende apologeet van het christelijk geloof en de compatibiliteit van geloof en wetenschap, wint de prestigieuze Templetonprijs.
29/04/2017 - 15:17
Alvin Plantiga
Alvin Plantiga © Wikipedia

De Amerikaanse protestantse filosoof Alvin Carl Plantinga (1932), een van de belangrijkste apologeten van het christelijk geloof en een voorvechter van het theïsme, wint de Templetonprijs. De prestigieuze Templetonprijs voor voortgang in onderzoek of ontdekking omtrent religie en menselijkheid wordt ook wel eens als de Nobelprijs voor Godsdienst bestempeld. Plantinga volgt bekende winnaars als de Britse rabbijn Jonathan Henry Sacks (2016), stichter Jean Vanier van de Arkgemeenschappen (2015) en de Tsjechische socioloog en godsdienstfilosoof Tomas Halik (2014) op. Alvin Plantinga erkende niet alleen dat godsdienstige opvattingen niet strijdig hoeven te zijn met filosofische overtuigingen, maar ook dat zij een cruciale bijdrage kunnen leveren tot belangrijke filosofische problemen, zegt Heaher Templeton Dill, de voorzitter van de Templetonstichting.

De jury looft de Amerikaan voor zijn baanbrekende inspanningen om religieuze overtuigingen op de filosofische agenda te plaatsen. Al sinds het eind van de jaren 1950 onderzocht hij een groot aantal argumenten voor het bestaan ​​van God. Zijn werk heeft drie generaties van academici beïnvloed aan universiteiten over de hele wereld. In 1978 stichtte hij mee de Vereniging van Christelijke filosofen. De afgelopen jaren publiceerde hij vooral over de verzoenbaarheid van wetenschap en geloof.

Aan de Templetonprijs, die in 1973 voor het eerst werd toegekend, is een bedrag verbonden van 1,4 miljoen dollar (1,3 miljoen euro). De prijs werd in 1973 voor het eerst aan Moeder Teresa toegekend. Latere winnaars waren onder meer Billy Graham, de Russische dissident Alexander Solzhenitsyn (1983), de dalai lama (2012) en Desmond Tutu (2013). De prijs wordt op 24 september aan Plantinga overhandigd tijdens een publieke plechtigheid in Chicago.

Bron: Templetonstichting/Radio Vaticana (Engelstalig)

Lees meer over de Templetonstichtng