Dulle Griet en de ketters van Antwerpen [podcast]
Dulle Griet is niet alleen een antiek kanon in Gent of een beroemd schilderij van Breughel, maar ook de naam van een Antwerpse heldin, van wie je het verhaal ontdekt in de podcastreeks ‘Te vuur en te zwaard’. De reeks werd geschreven en ingesproken door academici van protestantse, katholieke en evangelische zijde, gespecialiseerd in de geschiedenis van de 16de eeuw. Ze geven een boeiende kijk geven op de geloofsstrubbelingen van die tijd.
In een eerste deel wordt de context geschetst. Wie was ook al weer Martin Luther, de augustijnermonnik uit Erfurt die de katholieke kerk wilde hervormen?
Delen 2 tot en met 5 zijn het spannendst. Daarin wordt onder meer het verhaal van Dulle Griet verteld, de heldin die met een bende woeste vrouwen het Sint-Michielsklooster bestormde om er een augustijnermonnik te bevrijden, klaar om op transport te worden gezet voor een inquisitieproces in Vilvoorde. Haar bestorming was een gewonnen veldslag, maar de hele godsdienstoorlog kon ze niet winnen. Uiteindelijk zou het augustijnerklooster met de grond worden gelijk gemaakt. Alleen de gelijknamige straat in het Sint-Andrieskwartier in hartje Antwerpen verwijst er nog naar. Twee monniken sterven op de brandstapel.
In deel 6 verneem je hoe de godsdienstoorlog in de eeuwen nadien doorwerkte, en welke gevolgen die heeft tot vandaag.
Te vuur en te zwaard is een podcastreeks van Trans World Radio (TWR), opgericht door de Amerikaanse zendeling Paul Freed in 1948 in Spanje.