Ontdek Vlaamse Meesters op hun plek
In 2019 en 2020 liet het project Vlaamse Meesters in Situ op 45 plekken topstukken, allereerst uit de 15de, 16de en 17de eeuw, beleven op de plaats waarvoor ze waren gemaakt. Met Vlaamse Meesters op hun plek brengen Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen een vervolg op dat succesverhaal waarin diverse soorten kunstwerken - van schilderijen over sculpturen en houtsnijwerk tot glasramen - uit uiteenlopende tijdperken aan bod komen, maar steeds op de plek waar ze thuishoren.
Op de website van het project vinden kijklustigen een kaart van Vlaanderen met een uitgebreide selectie van werken. Enkele voorbeelden.
1. Het reliekschrijn van de Sint-Stefanuskerk in ’s Herenelderen
In Tongeren en omgeving valt er heel erfgoed te proeven. Ooit werden er relieken bewaard in de reliekschrijn van de Sint-Stefanuskerk in ’s Herenelderen. De kist kan je nog bezichtigen in het koor van de kerk.
Klik hier voor meer info.
© Jan Bellen - Jeroen Reyniers - Bureau voor Kunsthistorisch Onderzoek
2. Het sacramentshuis van Cornelis Floris in Zoutleeuw
Het sacramentshuis van Cornelis Floris in de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw is een toren die tot aan de hemel lijkt te reiken. Daarnaast zijn in kerk nog twintig andere Vlaamse topstukken te vinden.
Klik hier voor meer info.
© Saskia Vanderstichele - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen
3. Het retabel met Sint Anna ten Drieën in Oud-Turnhout
Elke eerste zondag na 17 januari wordt in Oosthoven de Sint-Antoniusviering gevierd, die onlangs erkend werd als immaterieel erfgoed. In de Sint-Antonius Abtkerk vind je ook het unieke retabel met Sint Anna ten Drieën, een topstuk uit het begin van de zestiende eeuw dat misschien uit een oudere kapel afkomstig is.
Klik hier voor meer info.
© Paul M.R.Maeyaert (CC Wikimedia)
4. De preekstoel in de Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk in Mechelen
De vermaarde overtuigingskracht van de jezuïeten resulteerde in de Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk in Mechelen onder andere in een kunstig gesneden preekstoel van Hendrik Frans Verbruggen (1654-1724) met talrijke details.
Klik hier voor meer info.
© Paul Hermans (CC Wikimedia)
5. Christus aan het kruis van Anthony van Dyck in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Wie dan toch in Mechelen is, kan dan maar beter ook even langslopen in de Sint-Romboutskathedraal om er te genieten van de schilderijen van Michel Coxcie en Gaspard de Crayer, maar ook van een aangrijpende Christus aan het kruis van Anthony van Dyck (1599-1641).
Klik hier voor meer info.
© Hugo Maertens - Art in Flanders