Ontdek het wapenschild van de nieuwe aartsbisschop
Het Heilig Hart van Jezus op het wapenschild van Mgr. Luc Terlinden is geïnspireerd op dat van de heilige Charles de Foucauld dat hij bovenaan zijn brieven tekende, omringd door ‘Jesus Caritas’. Mgr. Terlinden is lid van een priesterfraterniteit van de spirituele familie van Charles de Foucauld. Gedreven door zijn liefde voor het Hart van Jezus probeerde de Foucauld een broeder van alle’n te worden door tussen de Toearegs in de Sahara te gaan leven.
De rode en gouden kleuren zijn die van de aartsbisschoppelijke stad Mechelen. Ze zijn ook terug te vinden in het wapen van de stad Brussel (de heilige Michaël die de draak verslaat), waar de co-kathedrale kerk van het aartsbisdom is gevestigd.
De golvende blauwe balk symboliseert de twee belangrijkste rivieren die door het aartsbisdom stromen en die samenkomen in Mechelen: de Dijle - die door Genappe, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waver en Leuven stroomt - en de Zenne, die ontspringt in Henegouwen en vervolgens door Tubeke, Halle, Brussel en Vilvoorde stroomt. Maar deze golvende balk is ook meer fundamenteel het symbool van het doopsel met water en Geest, dat christenen tot geliefde kinderen van de Vader maakt, zusters en broeders van Jezus Christus.
De drievoudige lindeboom komt uit het wapen van de familie Terlinden en weerspiegelt de menselijke en familiale wortels van de aartsbisschop. Het frisse gebladerte en het groene gras zijn tevens een oproep om te werken aan het behoud van de schepping, ons gemeenschappelijk huis, door een integrale ecologie te realiseren.
Het processiekruis met dubbele dwarsbalken, het pallium en de hoed zijn die van de metropolitane aartsbisschoppen.
Bisschopsleuze Mgr Terlinden: Fratelli tutti
In het Evangelie leert Jezus ons dat we maar één meester hebben en dat we allemaal broeders zijn (Mt 23, 8). De bisschop vervangt de meester niet, maar staat te midden van zijn broeders en zusters ten dienste van de gemeenschap rond Christus. Paus Franciscus herinnert ons in zijn encycliek Fratelli tutti ook aan de sociale en universele dimensie van de broederschap. De Kerk is geroepen om een teken van broederlijkheid en vriendschap te zijn, in het bijzonder daar waar individualisme en onrecht heersen. De heiligen Franciscus van Assisi en Charles de Foucauld hebben door de totale gave van hun leven aan God, deze universele broederschap zichtbaar gemaakt door juist de kleinsten en meest verlatenen nabij te blijven.