Marlies Dekkers ontwerpt lingerie met Hildegard von Bingen
Wie een beetje oog heeft voor mode, kent ongetwijfeld haar lingerielijn met het extra bandje dat rondingen accentueert. Marlies Dekkers is een internationaal merk, waarachter een zelfbewuste maar pretentieloze vrouw schuilt. Haar lingerie en badmode stelt vrouwen niet allereerst verleidelijk voor, maar doet ze stralen. De nieuwste collectie heeft een uitgesproken religieus thema. Het gaat met een veelbetekende titel om de Ecclesia-lijn. De print doet denken aan een glasraam. In het midden prijkt een vrouwelijke figuur met een hoofddoek. Er maakt ook een heus hoofddoek deel uit van de set.
Lees het interview onder de foto.
Wat heeft Hildegard von Bingen met mode te maken?
Marlies Dekkers • Elk halfjaar ontwikkel ik een nieuwe modelijn en telkens laat ik me daarbij inspireren door een muze. Ik zoek naar vrouwen die mijn motto belichamen: ‘Durf te dromen, durf te groeien, durf te zijn’. Hildegard is al lang bij mij. Ik luister heel graag naar haar muziek. En als je in haar verhaal duikt, maakt het nog meer indruk.
Maar totnogtoe durfde ik het niet aan om haar in de kijker te zetten. Misschien was ik bang voor de reacties, vooral van mensen die niets met godsdienst hebben. Ze was wel een non, hé?!
Waarom heb je het nu wel aangedurfd?
Dit jaar bestaat mijn merk 30 jaar. Tijd voor een ode aan de vrouw die mij al zo lang inspireert, vond ik!
Ik ben zelf gelovig en heb al een paar keer ervaren dat mensen daar soms hysterisch op kunnen reageren. Maar ik heb het gevoel dat de publieke opinie op dat vlak toch aan het veranderen is. Zeker tijdens de coronopandemie is gebleken dat er dingen zijn die groter zijn dan onszelf en waar onze rationele geest geen antwoord op had.
Wat vind je zo fascinerend aan haar?
Dat ze nooit op de brandstapel is beland. Ze is zo tegen de gevestigde orde ingegaan en heeft naam gemaakt binnen mannelijk gedomineerde machtsstructuren. Hoe heeft ze dat klaargespeeld?
Ze was een vrouwelijke Da Vinci, van alle markten thuis. Ze kende geneeskrachtige kruiden, componeerde, schreef gedichten, stichtte twee kloosters, was de eerste die het vrouwelijke orgasme beschreef… Ze was op zoveel domeinen onderscheidend. Weet je wat het is met haar? Ze durfde te dromen, durfde schaamteloos haar talenten te ontwikkelen en zich te tonen. Haar zusters moesten hun haar los dragen en parfumeren: als we bruiden zijn van God, moeten we ons mooi maken, vond ze!
Je hebt het zelf ook niet in de schoot geworpen gekregen. Herken je jezelf in Hildegard?
Er zijn zeker gelijkenissen. Ik groeide op in een katholiek arbeidersgezin. De grootste droom die mijn ouders voor mij hadden, was huismoeder worden. Daarom stuurden ze me naar de huishoudschool. Ik kan je zeggen dat het een grote stap is van daar tot de internationale design en verkoop…
Ik weet hoeveel tegendruk je krijgt als je je dromen wil waarmaken. Maar er bestaat ook zoiets als ‘sisterhood’ waaraan we ons kunnen optrekken. Tegenwoordig komen er heel wat mensen meer naar de winkel voor een babbel dan om te shoppen. Ze komen bij de koffie praten over Hildegard!
Hoe inspireerde Hildegard jou voor de Ecclesia-lijn?
Om in de juiste stemming te komen, zette ik haar muziek op. Hildegard kreeg visioenen terwijl ze bad, bij mij komt op gelijkaardige wijze creativiteit los, maar die vertaalt zich dan in een modelijn.
Tekst gaat verder onder de video met muziek van Hildegard von Bingen.
De Ecclesia-lijn is echt een ode aan Hildegard. De print toont een glas-in-loodraam met in het midden een gestileerde Hildegard. Daarrond zie je symbolen die met haar te maken hebben: een stenen maler (waarmee ze haar kruiden vermaalde), een muzieksleutel als symbool voor de taal van de ziel, een ganzenveer met inktpot…
Inspireert ze jou ook op gelovig vlak?
Zeker. Ik bewonder de vrijheid en persoonlijkheid waarmee ze God ter sprake bracht. Ooit had ze een visioen waarin ze God zag als een vrouw.
In mijn kindertijd was het geloof iets dogmatisch en claustrofobisch. Ik heb me er fel tegen verzet. Maar op de kunstacademie heb ik ontdekt dat ik er ook creatief mee aan de slag kon en mocht gaan. Toen werd het geloof iets persoonlijks. Ik besefte dat het me nooit verlaten had. Heb je nooit als kind op je rug naar de sterren liggen kijken? Dat gevoel.
Meer weten
- Op 17 september viert de katholieke kerk Hildegard van Bingen: kerklerares, abdis, mystica, dichteres, componiste, genezeres, plantkundige… Ontdek onze minicursus.
- Ontdek de blogs van Marlies Dekkers over Hildegard von Bingen en meer (Engels).
- (Her)bekijk de video van Braambos over Hildegard von Bingen.