Christelijke Kerken in België over onverdoofd ritueel slachten
Hoewel de christelijke Kerken zelf geen direct betrokken partij zijn - ze kennen de praktijk van ritueel slachten immers niet – willen ze met hun gemeenschappelijke verklaring toch hun stem laten horen in het maatschappelijke debat.
Godsdienstvrijheid is essentieel in een rechtsstaat
De vertegenwoordigers van de christelijke Kerken – voor de rooms-katholieke Kerk is dat kardinaal Jozef De Kesel - waarschuwen ervoor dat de kritiek op onverdoofd slachten geen dekmantel mag vormen voor een discours van misprijzen voor de levenswijze en spijswetten van onze joodse en islamitische medeburgers. Ze onderstrepen dat de godsdienstvrijheid een essentieel onderdeel van de democratische rechtstaat vormt. Het respect voor godsdienstvrijheid dat wij voor christenen en andersgelovigen overal ter wereld vragen, willen wij ook met kracht in onze Europese samenleving verdedigen.
De ondertekenaars wijzen erop dat het bij ritueel slachten al bij al om een beperkt aantal dieren gaat en dat bij een correcte toepassing ervan alles eraan gedaan wordt om het lijden voor het dier zo klein mogelijk te houden. En ze besluiten: Wij vragen dat politici en beleidsmakers de verzuchtingen van de betrokken erediensten ernstig nemen en procedures uitwerken die hygiëne, volksgezondheid en dierenwelzijn zo goed mogelijk verzoenen met het fundamentele recht op godsdienstvrijheid.
De verklaring is ondertekend door kardinaal Jozef De Kesel namens de katholieke Kerk, dr. Geert W. Lorein namens de Protestantse Evangelische Kerk, ds. Steven H. Fuite namens de Verenigde Protestantse Kerk, kanunnik Jack McDonald namens de anglicaanse eredienst en metropoliet Athenagoras Peckstadt namens de orthodoxe eredienst.
Lees de integrale tekst van de gemeenschappelijke verklaring van de christelijke Kerken in België.