Space for Grace: geloofsgemeenschappen geven de fakkel door
Leren van elkaar. Ideeën uitwisselen. De tegenslagen delen, inspiratie en energie putten uit elkaars successen. Ook dat is Space for Grace. Space for Grace steunt de innovatieve en vitaliserende experimenten in onze lokale geloofsgemeenschappen immers niet louter financieel. De projecten worden ook samengebracht in een lerend netwerk. Onlangs startte daarvoor een nieuwe cyclus in de kathedraal van Antwerpen.
Jezuïet Jos Moons toont zich daarbij een uitstekende sparringpartner. Verwijzend naar een column die hij schreef voor Ignis, ‘De doodsnood van de parochie’, daagt hij de deelnemers uit tot grondige reflectie over de toekomst van het lokale geloofsleven. “We moeten er mee rekening houden dat we meer kerken gaan sluiten dan dat we er open houden”, gooide Jos Moons hen voor de voeten. “Hoe minder energie we hoeven steken in het open houden van infrastructuur van een christendom dat niet meer bestaat, hoe meer vrijheid we hebben om aan ‘voorsorteren’ te doen. Dat betekent nu bezig zijn met de vraag hoe we het straks gaan doen.”
Jos Moons moedigt de deelnemers aan om fundamentele geloofsgesprekken te voeren in hun projectteams. “Wat beweegt mij? Hoe ervaar ik God daarin? Met dat soort gesprekken worden we medegelovige van elkaar en creëren we een diepe grond om op te bouwen. Je investeert in de diepte.”
Kunnen de Space for Grace-projecten samen een heuse ‘innovatiespiritualiteit’ tot stand brengen? Het regent meteen ideeën. Een greep uit de reacties. “Bewaar de balans tussen de moed om te veranderen en voorzichtigheid in het veranderen.” “De hele wereld zit voortdurend in veranderingsprocessen. Laat ons de wijsheid gebruiken die daaruit ontstaat.” “Durf te experimenteren.” “Leg de klemtoon op wat nieuw is, niet op wat je loslaat.” “Vernieuw niet omwille van vernieuwing. Streef naar een relevante en vitale geloofsgemeenschap.” Ook synodaliteit heeft zijn plaats in de innovatiespiritualiteit. Jos Moons geeft wat dat betreft meteen goede raad: “Laat je reactie op wat iemand anders zegt niet beginnen met ‘ja, maar…’, maar met ‘vertel er eens meer over…’ Het gaat er niet om welke visie het pleit winnen, maar welke wijsheid bovenkomt.”
Tijd voor schoonheid en eeuwenoude inspiratie. Pastoor Bart Paepen gidst de groep door ‘zijn’ kathedraal van Antwerpen. In een architectuur van licht en harmonie wil ze mensen helpen, ook de gehaaste toerist, om zich de vraag te stellen of er een licht bestaat dat sterker is dan onze duisternis. “Wat de toets van de tijd heeft doorstaan, verdraagt het om vertaald te worden in nieuwe beelden,” weet een deelnemer. Het kunstpatrimonium in de kathedraal is niet bevroren in de tijd, maar blijft aangroeien met hedendaags werk. Soms controversieel, zoals ‘De man die het kruis draagt’ van Jan Fabre, soms aangrijpend kwetsbaar, zoals de glazen doornenkroon in de coronakapel.
Omdat deze samenkomst de laatste is voor de projecten uit de derde selectie, delen zij de projectmedewerkers hun ervaringen met de nieuwelingen van de vierde reeks. “In zee te gaan met een professionele innovatiecoach was onze beste keuze”, klinkt het. En ook: “Vooral vertrouwen geven is vruchtbaar en bemoedigend, want zo maak je mensen mede-eigenaar van wat je opbouwt.” De nieuwe projecten kregen ook het advies bij elkaar op bezoek te gaan.
Enthousiasmerend en een bron van energie, zo kun je de bijeenkomsten van de learning communities nog het best samenvatten. De dertig aanwezigen aanvaarden het ambassadeurschap voor Space for Grace. Zij zijn aanspreekbaar voor iedereen die zelf wil kandideren bij de vijfde projectoproep, die begin november wordt gelanceerd. Ook het aanbod van een innovatiecoach als sparringpartner blijft gelden.
Meer info
- raf.lust@spaceforgrace.be of bel 0479/299 312
- www.spaceforgrace.be