Lokaal weer aan de slag met handig werkblad voor synodaal overleg
De slottekst van de eerste sessie van de synode in Rome afgelopen oktober bevatte 273 paragrafen met concrete voorstellen over impactvolle onderwerpen als het vrouwelijk diaconaat, de afschaffing van het verplichte celibaat maar ook de aanpassing van het canoniek recht (bijvoorbeeld over homoseksualiteit).
> Herlees: Ontlading bij presentatie eindverslag van synode (video)
De bedoeling van het werkblad (pdf, Engels) is om de synodale ervaring te verdiepen en te verbreden op lokaal niveau. Daarbij wordt allereerst gedacht aan de pastorale raden in de bisdommen, die voor de gelegenheid best uitgebreid worden met experts (theologen, kerkjuristen, psychologen, sociaal werkers). Maar ook in parochies zijn mensen uitgenodigd om opnieuw hun stem te laten horen en de dynamische synodale praktijk te beleven.
Echo’s van deze nieuwe consultatieronde kunnen via de bisschoppenconferentie worden doorgestuurd naar het synodesecretariaat tot 15 mei 2024.
De tijd is dus opnieuw bijzonder kort voor het insturen van ideeën en ervaringen van de basis, maar de reflectie hoeft niet te eindigen na 15 mei. Het is de bedoeling aan de basis een gewoonte te creëren om samen op een synodale manier na te denken en uit te wisselen.
Het synodesecretariaat zal zelf ook de reflectie bevorderen door belangrijke kwesties uit het syntheserapport aan te kaarten met de divisies van de curie en voor te leggen aan de paus. Vervolgens worden groepen van experts uit alle continenten aan het werk gezet om de reflectie op punt te zetten, zodat de tweede zitting van de synode in oktober 2024 kan beginnen met een verslag waarover de deelnemers dan kunnen uitwisselen om uiteindelijk tot concrete besluiten te komen. Daarna is het weer aan de paus om die vanuit zijn gezagspositie in een bindend document te gieten.
Ontdek het werkblad
Het werkblad wordt voorgesteld als een ‘mogelijke hulp’. Het synodaal overleg hoeft zich niet tot dit werkmiddel te beperken. Het bestaat uit 10 punten.
- De ervaringen van de vergadering van oktober overbrengen, bekendheid geven aan het syntheseverslag (pdf, Engels) en de Brief aan het volk van God ruim verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld door documenten in de landstaal te voorzien en de (kerkelijke) media te gebruiken
- Op parochie-, diocesaan, nationaal en continentaal niveau doorgaan met het inoefenen van synodaliteit. Suggestie: kies 3 prioriteiten uit de 20 onderwerpen van het syntheseverslag of 3 concrete initiatieven uit de verschillende voorstellen in de synthese die onmiddellijk kunnen worden toegepast op lokaal niveau.
- Concreet experimenteren met de synodale methode van ‘gesprek in de Geest’ op bijeenkomsten en vergaderingen in parochies, bewegingen, gemeenschappen, bisdommen). Voorzie training in luisteren en onderscheiden voor begeleiders.
- Alle gedoopten meer betrekken bij het synodeproces en luisteren naar mensen aan de rand zoals armen, migranten, jongeren en vrouwen, maar ook naar priesters die totnogtoe weinig betrokken waren bij het synodaal proces?
- Kies uit de ‘Kwesties om te verdiepen’ (in het syntheseverslag) één of twee onderwerpen om te onderzoeken in relatie tot vragen die lokaal leven en roep daarbij de hulp in van experts.
- Kies en bespreek 2 of 3 lokale initiatieven of goede praktijken van synodaliteit die interessant zouden zijn voor anderen om te leren kennen en stuur ze naar het synodesecretariaat voor publicatie op de website.
- De definitie en het begrip van synodaliteit in onze culturele context verdiepen. Gebruik daarbij hoofdstuk 1 van het syntheseverslag Synodaliteit: Ervaring en begrip
- De spirituele dimensie van synodaliteit op lokaal niveau implementeren en verdiepen. Denk aan spirituele oefeningen met betrekking tot het thema van synodaliteit.
- Betrek inspraakorganen bij de voorbereiding op de volgende zitting van de synode.
- Concrete initiatieven voor vorming in synodaliteit aan vormingscentra en theologische faculteiten. Begin met een raadpleging van de vormingsverantwoordelijken. Werken vervolgens aan de kwesties die onderzocht moeten worden en maak bevindingen bekend bij de Bisschoppenconferenties.