De Vraagbaak: kan je geluk zelf maken? [podcast]
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Google Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Wat is geluk?
Voor de ene heeft geluk te maken met het aaneenrijgen van kleine geluksmomentjes. Daarvoor is een grondhouding nodig van vertrouwen, zowel in mooie als moeilijke momenten; op de mooie momenten durf je dan erkennen: “Hier word ik gelukkig van”. Je laten verwonderen, zeg maar. Anderzijds bestaat het Grote Geluk misschien ook wel, maar dat heeft dan eerder te maken met het einde van het leven, als je kan terugblikken en zeggen: “Het is goed geweest… ook met de minpuntjes erbij.” Die idee leefde sterk in de oudheid en moeten we misschien herontdekken.
Geluk en vertrouwen
Vertrouwen is een grondhouding. Weten dat je graag gezien wordt, ook door God; ondanks tegenslagen vertrouwen dat het allemaal goed komt. Zo’n houding helpt je ook relativeren.
“Vaak besef je pas na een tijdje: daar was ik niet alleen, er is Iemand die met mij meegaat.” (Kristl Van Cleemput)
Die grondhouding heeft echter niets te maken met gelatenheid (“Alles is goed, ook als het niet goed is”).
Ruiten wassen
“Als je ruitjes vuil zijn, kan de zon niet binnen schijnen. Maar aan de andere kant: als er een wolk voor de zon zit, schijnt ze niet binnen.” (Hans Geybels)
Je kan dingen doen met het oog op je geluk, maar je hebt uiteindelijk niet alles in de hand. Er zijn wel ingrediënten, dingen die je in jouw ‘sopje’ kan doen om je ruiten te wassen: vertrouwen, leven in het hier en nu,… Voor elk mens ziet het recept er anders uit, maar bepaalde dingen kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld het evangeliewoord “Geef en u zal gegeven worden”. Het gaat daarbij niet enkel om materiële dingen, je kan ook aandacht geven aan iemand.
Delen
“Geluk wordt vermenigvuldigd als je het deelt.” (Kristl)
Dat ervaar je bijvoorbeeld tijdens kampen. Gelukkig kunnen zijn om het geluk van anderen is iets moois.
Geluk is besmettelijk
Hier beginnen we met het verhaal van Hans. Toen hij nog in Leuven woonde, werd hij zelf gelukkig als hij ’s morgens te midden van heel wat lange gezichten plots een gelaat zag waarvan hij het geluk kon aflezen. Anderzijds mag je niet te krampachtig zoeken naar geluk, omdat je dan soms aan de kleine geluksmomentjes voorbijloopt. In die zin kan men zich vragen stellen bij de ‘markt’ die hier is ontstaan: boeken om in 10 dagen gelukkig te worden, bijvoorbeeld. Je levenshouding is een stuk jouw verantwoordelijkheid, maar geluk overkomt je.
Uit het eigen leven
Tenslotte vertellen de panelleden over een concreet geluksmoment dat hen overkwam. Iemand die vaak gebukt door het leven leek te gaan, en die plots straalt. Of een student die je bedankt, of iets ergs toevertrouwt, waardoor er bij jou en/of bij hem een nieuw inzicht groeit. Of het geluk dat jouw kinderen je kunnen bezorgen…