Holocaust Remberance Day: ‘Stop antisemitisme én oorlog’
Op 27 januari 1944 werd het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Russische Rode Leger. In 2005 werd deze dag ingesteld als Holocaust Rememberance Day. De Europese instellingen stonden naar aanleiding daarvan ook dit jaar stil bij de strijd tegen antisemitisme. Op een herdenkingsevent stelde de Griekse vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas de strategie voor die de EU in oktober 2021 aannam om antisemitisme te bestrijden en het joodse leven in Europa te bevorderen. ‘De EU staat aan de kant van zijn joodse burgers’, klonk het. Schinas kondigde ook een budget aan om herdenkingsplaatsen van de genocide op joden en Roma beter te beschermen en te ontsluiten.
‘De lakmoesproef van Europa’s engagement om jodenhaat tegen te gaan, zit in de daadkrachtige aanpak ervan’, betoogde dan weer Dani Dayan van Yad Vashem, het Holocaust museum in Jeruzalem. Sinds de oorlog in Gaza stijgt het antisemitisme weer in Europa.
Ook paus Franciscus stond stil bij de herdenkingsdag voor de Holocaust. Op het einde van zijn wekelijkse Algemene Audiëntie zei hij:
‘De logica van haat en geweld kan nooit worden gerechtvaardigd, omdat ze onze menselijkheid zelf ontkent.’
Zijn gedachten gingen in het bijzonder uit naar de mensen in het Midden-Oosten, Palestina, Israël en Oekraïne. Hij betreurde ‘de bombardementen die plaatsen treffen waar veel burgers komen’ en die ‘dood, verderf en lijden zaaien’. De enigen die hierbij winnen, zijn de wapenfabrikanten, klonk het. De paus zei tot slot dat hij bidt voor alle slachtoffers ‘en ik smeek iedereen, vooral met politieke verantwoordelijkheid, om mensenlevens te redden door de oorlogen te stoppen. Laten we niet vergeten: oorlog is altijd een nederlaag, altijd.’
Bron: Vatican News, The Brussels Times