Luc Devoldere: pleidooi voor diepgang en noodzakelijke traagheid
Het Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift Ons Erfdeel bestaat zestig jaar en viert dat met vier colloquia die de Staat van de Unie opmaken. Hoe is het in Vlaanderen en Nederland gesteld met de taal, de media, het boekenvak en de beeldende kunst? Hoofdredacteur Luc Devoldere stapt niet zomaar mee in de hoeraberichten. Integendeel, als een poortwachter alarmeert hij voortdurend tegen de aanhoudende nivellering en oppervlakkigheid. We bleven altijd trouw aan ons DNA: het in kaart brengen van de artistieke, culturele en maatschappelijke evoluties in de Lage Landen. We houden het kritische discours gaande door te informeren, te reflecteren en te opiniëren. Te recenseren ook: het aan een onderzoek onderwerpen van boeken, films, muziek, theatervoorstellingen, architectuur, beeldende kunst, fotografie …
Digitale revolutie
De disruptieve kracht van de digitale revolutie is kwantitatief en kwalitatief groter dan de impact die de uitvinding van de boekdrukkunst had, stelt Luc Devoldere. Het internet verandert onze wereld en onszelf terwijl we ernaar kijken. Het gaf ons ongeziene mogelijkheden, maar het zet ook veel op de helling. Het wereldwijde web is het grootste informatieaanbod van weetjes en opinies ooit en het is in grote mate gratis.
En hoe zit het met de diepgang en de noodzakelijke traagheid? Luc Devoldere
Alessandro Baricco ging in zijn boek 'De barbaren' onder meer in op de betekenis van het surfen op internet. Bekijk de metafoor. Een surfer moet voortdurend bewegen op de zee, zo niet valt hij van zijn plank. En hij scheert over het oppervlak. Hij gaat niet in de diepte en staat niet stil. Wat staat er vandaag in het onderwijs en bij de kennis- en cultuuroverdracht aan jongeren onder druk? Net dat: het focussen, de concentratie, de aandacht, het stilstaan om complexe zaken te doorgronden, het vermogen tot diepgang. Permanent is er de verleiding om weg te zappen. Email, twitter, Facebook, Instagram en WhatsApp schreeuwen om onze aandacht. Er is behoefte aan sluiswachters en media die niet zweren bij snelheid en oppervlakkigheid, maar die kiezen voor concentratie en diepgang. Die vanuit hun expertise een selectie maken en kwaliteit aanbieden.
- Lees een ruimer uittreksel uit het lijvige interview dat Tertioredacteur Emmanuel Van Lierde met Luc Devoldere maakte.
- Voor een gratis nummer of een abonnement.
- Doe mee aan de promoactie '12 Tertio’s voor 12 euro’