De Vraagbaak: hoe omgaan met onrecht, veraf en dichtbij? -podcast
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Google Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Rechtvaardigheid en liefdadigheid
Eerst en vooral moeten we onderscheid maken tussen deze begrippen. Bij rechtvaardigheid gaat het erom dat alles juist en eerlijk moet zijn. Liefdadigheid is zorgen voor mensen (meestal uit de eigen omgeving) die in een onrechtvaardige situatie staan.
Ver van ons bed?
Onrecht dat veraf is: het lijkt alsof we daaraan niet direct iets kunnen doen.
“Iedereen begrijpt dat zij of hij zelf de klimaatcrisis niet kan oplossen.” (Hans Geybels)
Toch kan iedereen een steentje bijdragen, dat soms kan uitgroeien tot iets groots. Zo is er het verhaal van Gina, een Arabische christen uit Syrië, die een vorming van jezuïeten volgde over het ondersteunen van gezinnen in oorlog. Nadien gaf zij zelf de boodschap aan kinderen, christenen en moslims: als je ouders boos zijn, heeft dat niet noodzakelijk met jullie te maken, maar met de spannende oorlogssituatie. Dit initiatief breidde alsmaar uit: intussen heeft Gina 250 (!) mensen in opleiding om het project verder te zetten.
Elk gebaar telt
Niet elke bijdrage moet uitgroeien tot iets groots: als we onze verwachtingen te hoog stellen, riskeren we er niet meer aan beginnen.
“Alles wat kan gebeuren, moet gebeuren. Het is altijd de moeite waard.” (Kristl Van Cleemput)
We zien overigens dat mensen, als er initiatieven voor het goede doel ontstaan, spontaan allerlei creatieve zaken op poten zetten. Je kan dus altijd wel iets bijdragen.
“In deze tijd kan dat gewoon beginnen met vriendelijk te zijn tegen andere mensen.” (Hans)
De ervaring dat iemand gewoon iets voor je doet, is voor sommige mensen zo uitzonderlijk geworden dat het hen diep raakt. Het komt er dus op aan in alle omstandigheden te zien wat je wél kan doen. Soms helpt een duwtje in de rug daarbij natuurlijk wel.
Geduld en geweldloosheid
Ook als je iets goed doet en daar geen (of niet meteen) reactie op komt, is het belangrijk goed te blijven doen. Al is het menselijk als we het al eens opgeven.
“Als christenen moeten we die extra mijl voor ogen houden.” (Hans)
We vinden daarbij inspiratie in de manier waarop God in de Bijbel met het onrecht omgaat. Eén van de revolutionaire dingen die Jezus ons geleerd heeft, is de absolute geweldloosheid.
“Zelf rechtvaardig proberen te zijn kan misschien wel tot een betere samenleving leiden.” (Kristl)
Dat kan ook door politieke acties te steunen. Verder is het verrassend hoe snel sommige zaken via sociale media uitdeinen, denk maar aan wat Greta Thunberg heeft teweeggebracht op het vlak van het klimaat. Uiteindelijk komt het neer op de ‘kleine goedheid’.